Oferte locuri de munca top

Ce finantari rambursabile pot fi contractate de comune, orase si judete

Vor fi aprobate limitele anuale aferente anilor 2025, 2026 şi 2027, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, conform unui proiect de hotărâre.

Astfel, în anii menționați, pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind finanţările rambursabile care pot fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, reprezentând datorie publică locală, vor fi în sumă de 2.000 milioane lei pe an.

Limitele anuale privind tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale vor fi tot în sumă de 2.000 milioane lei pe an.

Valoarea tragerilor din finanțările rambursabile contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, cu eșalonare multianuală a tragerilor, se încadrează în plafoanele sus-menționate, nefiind depășite limitele instituite prin proiectul de act normativ.

De asemenea, nu s-au emis autorizări pentru contractarea de finanțări rambursabile, care intră sub incidența limitelor propuse prin proiect, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 194/2024 privind aprobarea limitelor anuale, aferente anilor 2024, 2025 și 2026, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, din limita anuală de 2.000 milioane lei pentru anul 2025, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a emis autorizări în sumă de 1.452 milioane lei.

În cazul în care plafonul pentru trageri aprobat pentru anul 2025 în valoare de 2.000 milioane lei, se menține la același nivel, suma disponibilă ar fi alocată integral de Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale la început de an, ca urmare a solicitărilor de tragere adresate de unitățile/subdiviziunile administrativ- teritoriale în baza contractelor încheiate, ceea ce ar duce la situația în care autorizările de contractare în cursul anului 2025 să nu beneficieze de plafon de tragere în același an. În contextul actualei situații economice, decalajul între autorizările de contractare în anul 2025 și autorizările de tragere din contractele respective începând cu anul 2026, ar conduce la un blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus