Oferte locuri de munca top

Anghel Saligny: Beneficiarii pot depune cereri de suplimentare prin platforma digitala

Actualizarea valorii contractelor de lucrări de investiții, ca urmare a majorării salariului de bază minim brut garantat în construcții, este prevăzută în contractele de lucrări, astfel cum a fost voința părților.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat, că în programul Anghel Saligny, sumele rămase disponibile din alocarea totală sunt utilizate și pentru suplimentarea sumelor din contractele de finanțare cu sumele rezultate ca urmare a aplicării clauzelor de ajustare a prețului contractelor. Aceasta exclusiv pentru cele aferente contribuției din bugetul de stat prevăzute în contractele de finanțare.

Prevederile OUG nr. 105/2023 permit suplimentarea contractelor de finanțare indiferent de formula de ajustare folosită în contractele încheiate.

Pentru suplimentarea sumelor alocate prin contractele de finanțare, beneficiarii programului  Anghel Saligny pot depune cereri de suplimentare, prin intermediul platformei digitale investitii.mdlpa.ro, după transferul integral al sumelor alocate prin contractul de finanțare, se arată în nota de informare.

Pentru contractele de finanțare aferente Programului Termoficare, eventuale diferențe financiare se pot acorda cu respectarea prevederilor OUG nr. 47/2022 privind ajustarea preturilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/ acordurilor-cadru.

Pentru programele de cooperare teritorială europeană/Interreg gestionate de MDLPA (Programul Interreg VI-A România-Bulgaria, Programul Interreg VI-A România-Ungaria, Programul Interreg IPA Romania-Serbia, Programul Interreg NEXT VI-A România – Republica Moldova, Programul Interreg NEXT VI-A România – Ucraina, Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027), salariile se decontează în limita bugetelor aprobate în cadrul proiectelor, orice alte modificări fiind susținute din resursele beneficiarilor.

Ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/ contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru

Creșterea costului manoperei cu influența creșterii salariului de bază minim brut pe țară se regăsește în evoluția indicelui de cost total aplicat prin formula de ajustare stabilită conform clauzelor contractuale și prevederilor OUG nr. 47/2022.

Ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/ contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru poate fi făcută în cadrul tuturor contractelor de execuție sau proiectare și execuție, cu o clauză de ajustare, conform formulei:

Va – Vo x [(1-p-a) x ICCn/ICCdata referință +(p+a)], unde:

  • ⁠ ⁠Ve reprezintă valoarea ajustată a solicitării de plată,
  • ⁠ ⁠Vo reprezintă valoarea solicitării de plata conform prețurilor prevăzute în oferta care a stat la baza încheierii contractului/acordului-cadru,
  • ⁠ ⁠a reprezintă valoarea procentuală a plății în avans determinată ca raport dintre valoarea avansului primit și nerestituit/nejustificat și prețul contractului,
  • ⁠ ⁠p reprezintă valoarea procentuală a profitului determinată ca raport dintre valoarea profitului exprimată valoric și prețul contractului,
  • ⁠ ⁠ICCn reprezintă indicele de cost în construcții total aferent lunii solicitării de plată,
  • ⁠ ⁠ICCdata referință reprezintă indicele de cost în construcții total aferent lunii anterioare datei-limită de depunere a ofertei, conform documentației de atribuire sau documentelor aferente realizării achiziției directe.

În cazul contractelor subsecvente încheiate în baza unui acord-cadru, ICCdata referință reprezintă indicele de cost în construcții total aferent lunii anterioare datei limită de depunere a ofertei aferente acordului-cadru. În situația în care luna aferentă datei-limită de depunere a ofertei este anterioară lunii ianuarie 2019, ICCdata referință se asimilează indicelui de cost în construcții total aferent lunii ianuarie 2019. Avansul și profitul, exprimate valoric, sunt cele din oferta care a stat la baza încheierii contractului/acordului-cadru.

Indicele de cost în construcții este un indicator statistic care măsoară evoluția costurilor practicate la realizarea lucrărilor de construcții executate într-o anumită perioadă față de o perioadă de referință.

Principalele elemente de cheltuieli sunt:

* materialele (valorile materialelor de construcții):

* ⁠manopera (câștigurile salariate brute lunare în ramura construcții);

* echipamentele (reprezintă cheltuielile pentru utilajele proprii, precum și cheltuielile cu utilajele închiriate);

* ⁠transportul (cheltuielile pentru transportul materialului de la producător până la locul execuției categoriei de obiecte de construcții;

* cheltuielile indirecte (salariile personalului indirect productiv, cheltuielile de aprovizionare, depozitare, cheltuielile cu regia întreprinderii: chirii, energie, birotică, comunicații).

Pe elemente de cheltuieli, indicii de preș de tip Laspeyres folosiți sunt:

  • ⁠ ⁠Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) pentru piața internă, pentru materiale de construcții;
  • ⁠ ⁠Indicele costului forței de munca în construcții,
  • ⁠ ⁠IPPI pentru piața internă, pentru utilaje de construcții;
  • ⁠ ⁠IPPI pentru piața internă, pentru mijloace de transport;
  • ⁠ ⁠Indicele preturilor de consum.

Indicii de cost în construcții sunt calculați ca medie ponderată a indicilor de preț ai materialelor de construcții, ai utilajelor din construcții, ai cheltuielilor de transport, ai cheltuielilor indirecte si ai indicelui câștigului salarial nominal brut.

Indicii de cost în construcții sunt calculați pe total ramură construcții (secțiunea F CAEN

Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de întreținere și reparații curente) și pe tipuri de construcții (clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și construcții inginerești).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus