Statul român vrea să își protejeze cetățenii care merg să lucreze în străinătate și va pune condiții noi agenților de plasare a forței de muncă.
Potrivit unui proiect de HG, vor fi introduse în contractul de mediere clauze care îi obligă pe plasatorii de forță de muncă să îi informeze pe solicitanți cu privire la condiţiile de cazare puse la dispoziţie de către angajator. Aceștia trebuie să aibă dovada că angajatorul asigură cazare la standardele generale în materie de sănătate şi siguranţă în vigoare în statul de primire.
De asemenea, angajatorul lucrătorului sezonier trebuie să asigure decontul călătoriei dus-întors între domiciliul lucrătorului sezonier din România şi locul de muncă din statul de primire.
Lucrătorul sezonier trebui să fie informat de către agentul de plasare care sunt condiţiile de acordare a unei indemnizaţii pentru asigurarea hranei zilnice.
O nouă clauză a contractului de mediere vizează asigurarea de sănătate sau, după caz, abonamentul medical privat, pe perioada contractuală. Sau angajamentul că angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta, pe perioada contractuală, asigurarea de sănătate sau, după caz, abonamentul medical privat.
Va fi interzisă recuperarea costurilor de transport de la lucrătorul sezonier în cazul în care decontarea prevăzută călătoriei dus-întors între domiciliul lucrătorului sezonier din România şi locul de muncă din statul de primire este asigurată de către angajator.
În cazul în care cazarea este organizată de către angajator şi sunt îndeplinite standardele generale în materie de sănătate şi siguranţă în vigoare în statul de primire, lucrătorului sezonier i se poate solicita plata unei chirii al cărei cost nu poate fi mai mare de 25% din remuneraţia sa netă.
Procedura de înregistrare
Agenții de plasare a forţei de muncă vor fi obligați să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul social.
Furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă vor fi obligați să notifice inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială au înregistrat sediul permanent pe teritoriul României, cu 5 zile lucrătoare anterior începerii prestării serviciilor de plasare.
Ei trebuie să notifice înfiinţarea de sucursale, puncte de lucru ori alte sedii secundare inspectoratului teritorial de muncă unde sunt înregistraţi şi inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială funcţionează respectivele sedii secundare. Aceasta cu 5 zile lucrătoare anterior începerii prestării activităţii de plasare în acele locaţii.
Noile modificări vor fi făcute pentru a proteja drepturile persoanelor care urmează a fi mediate pentru muncă în străinătate, precum și ale cetăţenilor români care obţin contracte de muncă în străinătate.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024