Investitori în parcuri fotovoltaice trebuie să plătească României aproape 2 milioane de euro în urma unei decizii a Tribunalului Arbitral.
Reclamanții, organizați în 15 grupuri de investitori care au dezvoltat în România 31 de parcuri fotovoltaice, au susținut că au realizat investițiile pe fondul legislației reglementate în țara noastră în domeniul energiei regenerabile.
Având în vedere legislația existentă la acea dată, investitorii afirmă că au avut convingerea că schema de suport în energia regenerabilă urma să se aplice pentru o perioadă de 15 ani cumulativ cu anumite cote (progresive) stabilite pentru energia produsă din surse regenerabile.
De asemenea, investitorii au afirmat că în perioada 2014 – 2018, România a adoptat o serie de acte normative care au modificat radical Legea nr. 220/2008, în esență:
(i) a fost eliminat sistemul de cote anuale fixe care urmau să crească progresiv;
(ii) a fost redusă perioada de valabilitate a certificatelor verzi de la 16 luni la 12 luni;
(iii) au fost reduse în mod semnificativ cotele de energie produsă din surse regenerabile față de cele stabilite inițial;
(iv) a fost redus prețul certificatelor verzi de la 55 euro la 35 euro.
În opinia investitorilor, aceste măsuri au schimbat cadrul normativ pe baza căruia aceștia și-au dezvoltat investițiile, având drept consecință producerea unor pierderi considerabile față de cele planificate.
În concluzie, investitorii au susținut că în urma deselor modificări legislative în domeniul energiei regenerabile, România a încălcat prevederile Tratatului Cartei Energiei referitoare la tratamentul corect și echitabil și interzicerea exproprierilor ilegale. În acest sens, în timpul litigiului reclamanții au cuantificat pretențiile solicitate României la suma de aproximativ 256 milioane euro (fără dobândă).
România a avut câștig de cauză
Hotărârea Tribunalului Arbitral a stabilit că România nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor de Tratatul privind Carta energiei și a exonerat statul român de orice obligație de a plăti daunele solicitate de reclamanți.
Totodată, Tribunalul a obligat reclamanții să plătească României suma de 1.741.900 euro (reprezentând jumătate din costurile de reprezentare suportate de România) și suma de 218.459 dolari americani (jumătate din costurile de arbitraj suportate de România).
România a respins acuzațiile reclamaților și a formulat o serie de excepții privind jurisdicția Tribunalului arbitral.
În urma unui proces transparent de selecție, România a fost reprezentată în acest dosar de consorțiul format din societățile de avocatură: SCP Pelinari și Pelinari SCA, Dechamps Internațional Law, Barrister Jonathan J. Gass, Barrister Tariq Baloch, SCA Perez Alati, Grondona, Benites & Arntsen (Pagbam) și Barrister Sean Aughey.
Echipa de reprezentare a fost formatã din urmãtoarele persoane. Av. Dechamps Jean Paul; Av. Gass Jonathan; Av. Topalian Gustavo; Av. Baloch Tariq; Av. Grondona Mariano; Av. Aughey Sean; Av. Stãnescu Alexandru; Av. Pelinari Andrei; Av. Kovacs Csaba; Pablo Jaroslavsky; Julieta Cappelletti.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024