Uniunea Europeană analizează impunerea de restricții asupra importurilor de aluminiu din Rusia și eliminarea treptată a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) provenite din această țară, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni îndreptat împotriva Moscovei pentru invazia sa la scară largă în Ucraina, conform Bloomberg.
Măsurile aflate în proiect, care ar face parte din al 16-lea pachet de sancțiuni al blocului, includ restricții asupra a zeci de nave care fac parte din flota „fantomă” de tancuri petroliere ale Rusiei, ce transportă petrol rusesc, precum și controale suplimentare la export pentru bunurile utilizate în scopuri militare. Această măsură ar putea implica și deconectarea mai multor bănci de la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Restricțiile asupra aluminiului ar urma să fie implementate treptat, cu un calendar și o amploare încă în curs de stabilire. Eliminarea GNL ar putea fi realizată fie ca sancțiune, fie ca parte a unei foi de parcurs pe care executivul blocului intenționează să o prezinte luna viitoare.
Propunerile de sancțiuni sunt încă discutate între statele membre și ar putea suferi modificări înainte de a fi prezentate oficial.
Deși interzicerea importurilor de gaze naturale din Rusia a fost solicitată de mai multe țări, UE trebuie să decidă dacă se va baza pe sancțiuni pentru a face acest lucru obligatoriu din punct de vedere legal, pe reglementări incluse într-o foaie de parcurs sau pe o combinație a celor două, conform unor oficiali și diplomați familiarizați cu discuțiile.
Schimbări în aprovizionare
Guvernele europene, anterior reticente în a renunța la gazul rusesc, urmăresc cu îngrijorare creșterea prețurilor la gaze cauzată de vremea rece și de noile sancțiuni americane asupra energiei rusești.
SUA și UE au sancționat treptat anumite proiecte rusești de GNL pentru a limita planurile Moscovei de extindere a exporturilor, dar aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a reduce cererea regiunii pentru livrările rusești care nu au fost încă supuse restricțiilor. Livrările către Europa au crescut anul trecut la un nivel record.
Rusia a fost un furnizor-cheie pentru piața europeană de aluminiu înainte de invazia în Ucraina, dar livrările au scăzut din cauza auto-sancționării pe scară largă de către producători și a reorientării treptate a lanțurilor globale de aprovizionare.
6% din importurile europene vin din Rusia, livrările reducându-se la jumătate față de nivelurile din 2022, a declarat analista Morgan Stanley, Amy Gower, într-o notă, citată de Bloomberg. China a cumpărat volume mai mari de metal rusesc de la începutul războiului, iar dacă va fi impusă o interdicție la import, impactul pe piață va depinde de posibilitatea redirecționării unor volume suplimentare, a explicat aceasta.
Principalii cumpărători
Sancționarea gazelor naturale rusești transportate prin conducte nu este viabilă, deoarece un grup de națiuni, inclusiv Ungaria și Slovacia, încă depind de aprovizionarea de la Gazprom PJSC.
Interzicerea GNL, ale cărui importuri au atins niveluri record anul trecut, este mai fezabilă, deoarece cele trei țări care importă cea mai mare parte a acestuia — Spania, Belgia și Franța — nu ar trebui să blocheze măsurile punitive împotriva Rusiei.
Blocul analizează, de asemenea, propuneri de a include pe listă mai multe companii din țări terțe, inclusiv China și Emiratele Arabe Unite, care ajută Rusia să obțină tehnologii utilizate în armament, precum și restricții asupra sectorului de transport rus.
Separat, UE intenționează să închidă mai multe portițe care permit Moscovei să evite restricțiile existente și să introducă tarife mai mari pentru bunurile agricole și îngrășăminte, în paralel cu noul pachet de sancțiuni.
Blocul își propune să adopte noul pachet de măsuri luna viitoare, pentru a marca trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024