Oferte locuri de munca top

Petrol si metale: cum au evoluat preturile

Prețurile energiei au scăzut ieri, dar cu toate acestea, există încă multă incertitudine cu privire la modul în care vor evolua livrările de petrol în lunile următoare, în urma sancțiunilor impuse de SUA, conform analiștilor ING Think.

Pretul petrolului a scăzut

Prețurile petrolului au scăzut ieri, cu ICE Brent înregistrând o scădere de 1,35%, stabilindu-se sub 80 dolari/baril.

Informațiile despre un posibil armistițiu între Israel și Hamas ar fi contribuit la această mișcare. Este prima scădere zilnică de la anunțul SUA privind sancțiuni mai stricte împotriva sectorului energetic rusesc. Încă nu este clar care va fi impactul acestor sancțiuni asupra fluxurilor de petrol. Cu toate acestea, cumpărătorii de petrol rusesc caută alternative, în cazul în care sancțiunile se dovedesc a fi perturbatoare. Orice impact semnificativ este, totuși, probabil să fie de scurtă durată.

În această dimineață, în timpul tranzacțiilor din Asia, prețurile petrolului au crescut după ce datele API au arătat că stocurile de petrol brut din SUA au scăzut mai mult decât se aștepta săptămâna trecută.

Pretul gazelor europene a scăzut

Prețurile gazelor europene au fost, de asemenea, sub presiune ieri, TTF înregistrând o scădere de peste 2,7% într-o singură zi.

Totuși, informațiile recente conform cărora UE ia în considerare o posibilă interdicție asupra GNL-ului rusesc vor amplifica probabil incertitudinea aprovizionării pentru piața europeană, oferind un posibil sprijin prețurilor. În 2024, aproximativ 18% din importurile de GNL ale UE au provenit din Rusia.

Metale: prețul cuprului crește pe baza raportului despre tarifele lui Trump

Prețul cuprului a crescut ieri, după ce un raport a indicat că administrația Trump intenționează să crească treptat tarifele comerciale, în loc să impună taxe mari dintr-o dată, ceea ce a afectat dolarul.

Conform raportului, planul ar presupune creșterea taxelor de import cu 2-5% pe lună pentru partenerii comerciali.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a amenințat cu tarife de minimum 10-20% pentru toate bunurile importate și de 60% sau mai mult pentru cele din China. Această abordare ar fi menită să crească pârghiile de negociere și să evite o creștere bruscă a inflației.

Analiștii ING Think sunt de părere că momentul și amploarea tarifelor SUA vor fi esențiale pentru cererea de cupru și alte metale industriale în acest an.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus