Oferte locuri de munca top

Vom avea un an in care firmele nu vor face investitii semnificative

Economistul Adrian Negrescu

Cele mai multe dintre firmele din țara noastră ar putea să își înghețe investițiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale și incertitudinilor tot mai mari privind evoluția economiei, potrivit unui barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant.

Anul 2025 va fi anul înghețului în economia românească, avertizează economistul Adrian Negrescu.

Doi din trei respondenți au declarat că nu vor deschide noi linii de business și investiții în acest an. 56% dintre ei vor miza, în 2025, pe restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare, în tentativa de a se adapta la situația economică fragilă, generată de efectele scăderii vânzărilor, amplificării blocajului financiar și inflației semnificative.

Cei mai mulți dintre oamenii de afaceri chestionați (82%) consideră că 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic, în timp ce doar 11% consideră că anul va fi unul bun pentru business.

67% au așteptări destul de pesimiste privind evoluția economică, doar 14% sunt optimiști și cred că economia va urma o traiectorie pozitivă, în timp ce 19% au evitat să se pronunțe.

Principalele riscuri economice invocate de antreprenori sunt, în ordinea mențiunilor:

–  scăderea vânzărilor, reclamată de 68% dintre respondenți,

–  efectele inflației (53%),

–  impactul creșterii taxelor (49%),

–  problemele de finanțare/inclusiv scăderea creditului furnizor (42%),

–  accentuarea blocajului financiar (31%),

– creșterea costurilor operaționale (28%), de la carburanți, energie, gaze etc.

În topul provocărilor s-au mai situat criza forței de muncă, menționată de 19% dintre antreprenori și evoluția cursului valutar, menționată de 15% dintre intervievați.

”În majoritate, marile proiecte investiționale vor fi trecute pe hold, în așteptarea unor răspunsuri concrete mai ales în privința politicii fiscale ale noului guvern. Introducerea taxei pe stâlp, controversele legate de posibila creștere a impozitului pe profit, a schimbării modului în care vor fi taxate proprietățile industriale, în general temerile legate de apariția unor noi taxe pe business au generat un comportament prudent din partea investitorilor’’, arată concluziile cercetării.

Ce măsuri iau antreprenorii

Una dintre intrebările cheie ale cercetării s-a referit la soluțiile pe care managerii le au în vedere pentru a-și optimiza activitatea economică în 2025.

Astfel, principala măsură vizează optimizarea costurilor operaționale, invocată de 82% dintre cei chestionați. Este vorba de costurile de producție și cheltuielile logistice în principal, printre care și cele generate de funcționarea afacerii (chirii, costuri de birou, achiziții de mobilier, tehnică de calcul, utilități etc.)

O altă măsură invocată de majoritatea antreprenorilor (67%) vizează restucturarea portofoliului de servicii/produse.

Limitarea cheltuielilor neesențiale pentru core-business-ul companiei și focusarea pe produsele/serviciile care aduc cel mai ridicat volum de vânzări/profit vor deveni prioritare.

Un alt element esențial, invocat de 53% dintre investitori vizează asigurarea unei linii de finanțare de urgență, un fel de plasă de salvare financiară în caz de nevoie.

Cei mai mulți mizează pe liniile financiare deschise la bănci, dar un procent din ce în ce mai mare vizează colaborarea cu fondurile de investiții devenite tot mai active în piața românească și care vin cu dobânzi și condiții mai flexibile decât cele oferite de bănci, după cum arată concluziile barometrului.

Alte măsuri vizate de antreprenori pentru a-și optimiza activitatea în 2025 se referă la vânzarea activelor neesențiale pentru business (terenuri, clădiri, utilaje nefolosite etc.), bifată de 29% dintre cei intervievați,  extinderea programelor de credit risc management, factoring, digitalizarea afacerilor (21%) și de gestiune activă a riscului valutar și renunțarea la liniile de leasing operațional (19%).

Printre măsurile vizate de antreprenori se află limitarea creditului comercial, menționată de 48% dintre cei chestionați.

Aceasta este „o decizie care se simte deja în economie și care vine să creeze probleme pe lanțurile economice, dovadă a scăderii încrederii în dinamica economică”, spune Adrian Negrescu.

Cercetarea s-a derulat la sfârșitul anului trecut și au participat 1023 de antreprenori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din economie.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus