Șantiere pentru modernizarea a 96,3 km de drumuri judeţene, pentru care sunt alocate finanţări ce depăşesc 336,5 milioane de lei, vor fi gestionate anul acesta de către Consiliul Județean Brașov.
În acelaşi timp, vor fi accesate fonduri europene pentru refacerea totală a 53,1 km de drumuri din zona metropolitană a municipiului Braşov, un proiect multianual estimat la peste 530 de milioane de lei.
„Șantierele deschise în toate zonele județului merg mai departe și, potrivit graficelor de execuție convenite de autoritatea contractantă cu constructorii, în cursul acestui an mai multe obiective vor fi finalizate și redate circulației în cele mai bune condiții”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Șantierele deschise pe raza județului Brașov
Alternativa la DN 1 – modernizarea DJ 102I Valea Doftanei
Demersurile premergătoare s-au încheiat, acestea vizând clarificarea aspectelor privind coridorul de expropriere şi obţinerea avizelor pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor afectate de lucrările cuprinse în proiect.
Reabilitarea şi modernizarea DJ 102I Valea Doftanei – Brădet prevede refacerea totală a 12,43 km aflaţi pe teritoriul administrativ al judeţului Brașov şi a 13,20 km situaţi în judeţul Prahova.
Valoarea contractului este de 405,4 milioane de lei. Antreprenor este Construcţii Erbaşu SA.
DJ 102I reprezintă o alternativă rutieră extrem de necesară transportului rutier din ţara noastră, cel puţin până la construirea autostrăzii Comarnic – Braşov, în condiţiile în care valorile de trafic înregistrate între Bucureşti şi Braşov sunt de la an la an tot mai ridicate, DN 1 este sufocat la fiecare sfârşit de săptămână, iar varianta de circulaţie pe DN 1A nu mai corespunde necesităţilor actuale.
Proiectele „Anghel Saligny”
Două mari obiective investiţionale a căror finanţare este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sunt aşteptate să înceapă în acest an, imediat după definitivarea achiziţiei publice.
Vor fi modernizate: DJ 105A km 53+000–81+600 și DJ 104D km 1+960–27+400: Lotul II din DJ 104D (Făgăraş – Şoarş) km 1+960–12+045 şi Lotul III din DJ 104D (Şoarş – Bărcut – limită de judeţ Sibiu) km 12+045–27+400
La procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție au fost depuse 11 oferte, însă rezultatele achiziţiei au fost contestate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de unde administraţia judeţeană speră la un răspuns definitiv într-un timp cât mai scurt cu putinţă, astfel încât să poată încheia contractele de proiectare şi execuţie a lucrărilor.
Pentru fiecare tronson din DJ 104D, finanţarea alocată de la Ministerul Dezvoltării este de 70 de milioane de lei, urmând a fi completată cu alocări multianuale din bugetul local al judeţului Braşov, în cuantum de 21.365.028,62 lei pentru Lotul II, respectiv 98.007.169,21 lei pentru Lotul III. Cele două tronsoane de drum judeţean măsoară în total 25,44 km şi necesită reparaţii capitale şi modernizări ale structurii rutiere
Podul de la Voila.
Construcția noului pod peste Olt, situat pe drumul judeţean DJ 105 are termen de finalizare în 2025.
Consiliul Judeţean Braşov implementează lucrările cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – Etapa a II-a, în valoare de peste 32,24 milioane lei, la care cofinanţarea asigurată din bugetul propriu al judeţului este de peste 7,47 milioane lei.
În aceste zile, constructorul SC Con-A SRL Sibiu va relua lucrările sistate pe perioada sărbătorilor de iarnă, urmând să continue asamblarea elementelor metalice ale podului și să lucreze la construirea căii de circulație a acestuia.
Intravilanul Staţiunii Sâmbăta.
În prima jumătate a acestui an este programată finalizarea singurului obiectiv investiţional pe care CJ Braşov îl implemenează din fonduri PNDL – Etapa I, şi anume reabilitarea DJ 108B situat în Staţiunea climaterică Sâmbăta.
În baza contractului având ca obiect „Proiect tehnic şi execuţie reabilitare DJ 108B km 0+000–0+700”, semnat la finele lunii octombrie 2024, va fi refăcut un tronson rutier situat în intravilanul Staţiunii Sâmbăta, asigurând astfel viabilitatea şi legătura între DJ 105B şi DJ 102G.
Asocierea SC Diferit AG – SC Diferit SRL va executa acest contract cu o valoare totală de 1,61 milioane lei, al cărui termen de execuţie este de 5 luni de la emiterea ordinului de începere, respectiv 3 luni pentru proiectare şi 2 luni pentru execuţia lucrărilor.
Drumul de la Viştea
Un proiect la care lucrările vor începe în perioada imediat următoare este reabilitarea DJ 103D Viştea de Jos (DN 1) – Viştea de Sus (km 0+000–5+106), un contract de lucrări în valoare de 21 milioane lei, finanțat din bugetul propriu al județului.
Constructor este Porr Construct SRL.
Cu o lungime de 5,106 km, acest segment rutier porneşte din DN 1, străbate intravilanul şi extravilanul localităţii Viştea de Jos şi ajunge la intrarea în satul Viştea de Sus, la intersecţia cu DJ 104A – parte a „Drumului de sub munte” care a fost modernizat de CJ Braşov în 2023 cu fonduri europene. Durata de execuţie prevăzută în contract este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.
Intravilanul satului Grid
O altă modernizare de drum care, în baza acordului contractual, ar urma să fie terminată în acest an vizează intravilanul satului Grid ce aparţine de comuna Părău.
Constructorul este Diferit SRL, antreprenor cu care administraţia judeţeană a colaborat la modernizarea drumului interjudeţean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P.
Valoarea totală a contractului este de peste 9,41 lei milioane, fonduri asigurate din bugetul judeţean.
Planuri pentru infrastructura rutieră din zona Rupea
Specialiştii Direcţiei Generale de Drumuri Judeţene şi Servicii Publice lucrează la identificarea următoarelor proiecte care vor intra în implementare.
Astfel, pe zona Rupea se lucrează la mai multe documentatii tehnice, printre care amintim:
Modernizarea drumului județean DJ 105C Ucea de Jos – Ucea de Sus se află în stadiul pregătirii documentaţiilor de proiectare. Drumul, în lungime de 8,7 km, necesită reparații capitale.
Tot la capitolul proiectare, Consiliul Judeţean mai are în lucru documentaţia „Expertiză tehnică + SF Pod peste Râul Şercaia pe DJ 131P, Şercaia (DN 1) – Hălmeag, în localitatea Şercaia la km 0+250”, care va sta la baza fundamentării unui nou obiectiv investiţional.
Zona Braşov: două şantiere în desfăşurare şi trei proiecte majore la start
Drumul dintre Vulcan şi Holbav.
Execuţia reabilitării DJ 106B Vulcan (DJ 112A) – Holbav (km 0+000–6+505) a început în primăvara anului trecut și va continua şi în acest an.
Antreprenorul, Viarom Construct SRL, va relua refacerea părţii carosabile, a podurilor şi podeţelor, a acostamentelor şi acceselor la proprietăţi, concomitent cu relocarea reţelelor utilitare pe raza localităţilor Vulcan şi Holbav, până la finalizarea tuturor lucrărilor prevăzute în contract. Valoarea actualizată a contractului este de peste 23,22 milioane lei.
Drumuri interconectate în zona metropolitană.
Finanțat prin Programul Regional Centru, proiectul vizează o reţea de drumuri din zona metropolitană Braşov care însumează 53,130 km.
Vor fi modernizate DJ 103B Săcele (DN 1A) – Tărlungeni – Budila – Teliu (DN 10) – limită de județ Covasna km 0+490–15+800, DJ 103A km 11+000–12+000, DJ 112A Hărman (DN 11) – Bod – Hălchiu – Codlea – Vulcan – DN 73A km 0+000–38+980, DJ 112B Cristian DN 73 – Vulcan (DJ 112A) km 2+151–5+030.
Conform devizului general aprobat de plenul Consiliului Judeţean Braşov în octombrie 2024, valoarea totală a investiției este de peste 530,38 milioane lei, implementarea obiectivului urmând să fie eşalonată pe patru ani.
După finalizarea documentaţiilor de proiectare şi a procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor proprietate privată situate pe traseul rutier ce străbate localităţile Teliu, Budila, Tărlungeni, Săcele, Hărman, Bod, Hălchiu, Codlea, Vulcan, Râşnov şi Cristian, şi după obţinerea acordurilor pentru proiect din partea instituţiilor avizatoare, Consiliul Judeţean Braşov va depune în cursul acestei luni cererea de finanţare la ADR Centru, după care va iniţia demersurile de achiziţie în vederea desemnării constructorului.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024