A fost desemnat câștigătorul contractului pentru proiectarea a patru poduri peste Prut.
În urma finalizării procesului de evaluare a ofertelor, CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului de proiectare faza Studiu de Fezabilitate, pentru următoarele obiective:
Lot 1 – Pod nou peste Prut, Stânca (RO) – Costești (MD);
Lot 2 – Pod nou peste Prut, Bumbăta (RO) – Leova (MD);
Lot 3 – Pod nou peste Prut, Fălciu (RO) – Leca (MD);
Lot 4 – Pod nou peste Prut, Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD).
Pentru atribuirea acestui contract au fost depuse în total șapte oferte.
Valoarea ofertei desemnate câștigătoare este de peste 1,1 milioane lei fără TVA, pentru fiecare lot în parte, potrivit CNAIR.
Oferta aparține firmei Like Consulting SRL, din Roșiorii de Vede, Teleorman.
Anul trecut, aceeași firmă a mai câștigat un contract pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru șapte pasaje pietonale din județele Prahova și București, în valoare de peste 2 milioane lei, fără TVA.
Un alt contract câștigat anul trecut de Like Consulting prevede elaborarea SF-ului pentru trei pasaje pietonale din județul Ilfov, cu valoarea totală de 906 mii lei, fără TVA.
Același proiectant a câștigat anul trecut și un contract de elaborare SF pentru șapte pasaje pietonale din județul Constanța, de 1,85 milioane lei fără TVA.
În perioada următoare, după împlinirea termenului legal pentru depunerea contestațiilor, precum și ulterior soluționării eventualelor contestații și/sau plângeri, ofertantul câștigător va fi invitat la sediul CNAIR pentru semnarea contractelor, odată cu finalizarea procesului de avizare a acestora.
Durata fiecărui contract este de 12 luni de la data de începere a contractelor respective.
Prin realizarea serviciilor de proiectare și în urma punerii în aplicare a prevederilor acestora se anticipează faptul că vor fi asigurate următoarele aspecte tehnice pozitive:
– creșterea capacității de transport dintre cele două state și contribuirea la conectivitatea R. Moldova la rețelele europene de transport TEN-T de pe teritoriul României și mai departe, de pe teritoriul celorlalte țări membre ale UE;
– fluidizarea si optimizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța;
– eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei.
Contractele vor fi finanțate din bugetul de stat.