Oferte locuri de munca top

Transporturi si cladiri: Schema noua de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Pentru transporturile rutiere și pentru clădiri va fi o nouă schemă de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (ETS), conform unui proiect de Hotărâre de Guvern (proiect atașat la finalul știrii).

Acesta prevede stabilirea unui mecanism pentru implementarea schemei de comercializare în acord cu noile prevederi ale acquis-ului UE specifice domeniului.

Astfel vor fi stabilite măsuri și investiții menite să reducă, pe termen mediu și lung, dependența de combustibilii fosili prin creșterea eficienței energetice a clădirilor, decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv integrarea energiei din surse regenerabile și acordarea unui acces îmbunătățit la mobilitate și transport cu emisii scăzute și/sau zero.

Acțiunile sunt definite pe trei paliere, respectiv:

* măsuri și investiții pentru decarbonizarea clădirilor prin: creșterea eficienței energetice, trecerea la utilizarea de combustibili cu emisii reduse de carbon și regenerabile;

* transport: soluții de transport curat și alternativ, inclusiv transport public și utilizarea în comun a mijloacelor de transport (”transport shared-solutions”);

* măsuri temporare de susținere a veniturilor gospodăriilor vulnerabile.

Proiectul va conduce la o abordare nediscriminatorie a companiilor românești participante la schema de comercializare a certificatelor de emisie față de celelalte companii din UE implicate în această schemă.

Sectoarele transport rutier și rezidențial

Până la data de 1 ianuarie 2025 entitățile reglementate care desfăşoară activităţi prevăzute sectoarele vizate, trebuie să deţină o autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră emisă de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Autorizația se emite doar în condițiile în care autoritatea competentă a stabilit că entitatea respectivă poate monitoriza și raporta emisiile corespunzătoare cantităților de combustibili eliberați pentru consum.

Eliberarea pentru consum a combustibililor de către entitățile reglementate este strict interzisă în lipsa autorizației privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Pentru a obţine autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră, entitatea reglementată care desfășoară o activitate menționată de lege depune la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei împreună cu documentaţia aferentă.

Autorizația privind emisiile de gaze cu efect de seră va conține cel puțin următoarele elemente:

* denumirea și adresa entității reglementate;

* o descriere a mijloacelor prin care entitatea reglementată eliberează combustibilii pentru consum în sectoarele vizate;

* lista combustibililor eliberați pentru consum;

* planul de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2066;

( cerințele de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2066;

* obligația de a restitui, până la data de 31 mai a anului următor celui pentru care s-a făcut monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră, un număr de certificate care corespunde emisiilor totale din fiecare an calendaristic, verificate pentru emisiile de gaze cu efect de seră raportate începând cu anul 2027.

Începând cu 1 ianuarie 2025, entitatea reglementată care, la 1 ianuarie 2025, deține o autorizație, raportează, până la 30 aprilie 2025, emisiile sale istorice pentru anul 2024.

Începând din anul 2026, entitatea reglementată va transmite autorității competente, până la data de 30 aprilie a fiecărui an, un raport privind emisiile care acoperă emisiile anuale din perioada de raportare și care este verificat în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067.

Începând cu 1 ianuarie 2028 și până la data de 31 decembrie 2030, entitatea reglementată are obligația de a raporta cota medie a costurilor legate de restituirea certificatelor pe care le-a transferat consumatorilor în anul precedent.

Începând cu 1 ianuarie 2028, entitatea reglementată va avea obligaţia de a restitui, până cel târziu la data de 31 mai a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare cantității de combustibili eliberați pentru consum în anul anterior, iar aceste certificate se anulează ulterior.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus