Până la 300 mii de euro per beneficiar, fonduri nerambursabile, vor putea fi obținute ca ajutor de stat de către întreprinderi pentru consolidarea seismică a spațiilor cu altă destinație decât locuință.
Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru implementarea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
Schema de ajutor de minimis are ca obiectiv sprijinirea întreprinderilor care desfășoară activități economice, care dețin în proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință.
Ajutorul de stat finanțează proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experţi tehnici atestaţi în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică.
Furnizorul și inițiatorul schemei de minimis este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Administratorul schemei de ajutor de minimis este reprezentat de unităţile şi subunităţile administrativ-teritoriale, respectiv autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, inclusiv unităţile aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea acestora.
În cadrul acestei scheme, valoarea finanțării nerambursabile (grant) acordate unui beneficiar este de maximum 300.000 euro echivalent în lei.
Schema este valabilă de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial al României până la data de 31 decembrie 2030 inclusiv.
Plățile în cadrul schemei de ajutor de minimis vor fi efectuate până la data de 31 decembrie 2036.
Bugetul total estimat ce va fi alocat schemei de ajutor de minimis pentru perioada de implementare a acesteia este de 1.387.500.000 lei.
Bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru anul bugetar 2024 reprezintă aproximativ 3% din bugetul aprobat programului și este de 37,5 milioane lei.
Bugetul estimat al schemei de ajutor de minimis pentru anii 2025-2030 este constituit din aproximativ 5% din bugetul alocat programului în fiecare an.
Prin implementarea programului în perioada 2024-2030, se estimează acordarea ajutorului de minimis unui număr de 750 de întreprinderi beneficiare (aproximativ 107 întreprinderi beneficiare anual).
Proiectul vine în sprijinul cetățenilor, prin creșterea siguranței în exploatare a bunurilor deținute în blocuri de locuințe și clădiri publice, absolut necesară pentru creșterea calității vieții, contribuind, astfel, la obiectivul de convergență cu economiile statelor mai avansate din Uniunea Europeană.
Numărul ajutoarelor de minimis acordate anual va fi în funcție de bugetul alocat Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, motiv pentru care măsură se încadrează în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024