Oferte locuri de munca top

Industria tamplariei termoizolante in 2024: provocari si solutii

Valentin Petrescu, președintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT)

Industria tâmplăriei termoizolante din România se confruntă cu multiple provocări economice și legislative, pe fondul unui an marcat de incertitudini și transformări.

Tendințele pieței, obstacolele legislative și perspectivele pentru 2025 sunt prezentate de Valentin Petrescu, președintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

Piața se confruntă cu o scădere a comenzilor și cu întârzierea plăților

Producătorii de tâmplărie termoizolantă au înregistrat un trend ascendent al comenzilor în primele luni ale acestui an. Însă, a urmat o scădere începând cu luna mai. De asemenea, exporturile au înregistrat o scădere.

În plus, ”o mare provocare a anului acesta o reprezintă încasările greoaie de la clienți. Indiferent că sunt din zona privată sau guvernamentală”, consideră Valentin Petrescu, președintele PPTT.

Ultimele modificări legislative au impactat negativ industria tâmplăriei termoizolante

Reprezentanții industriei tâmplăriei termoizolante subliniază faptul că legislația din construcții nu este clară, situație ce creează confuzie în ofertare.

„Arhitecții pun în caietele de sarcini informații contradictorii. Până în momentul în care nu se va uniformiza legislația vis-a-vis de cerințele din caietele de sarcini va fi un pic haos, iar evaluările vor fi subiective, din cauza ofertării disfuncționale”, apreciază domnul Petrescu.

Una dintre problemele cu care industria se confruntă este neconcordanța dintre documentațiile tehnice și calitatea propriu-zisă a produselor puse în vânzare pe piață.

Sunt produse care au documentația tehnică bine făcută, astfel că par calitative, însă produsul fizic nu îndeplinește criteriile trecute în documente.

Valentin Petrescu spune că adeseori documentația tehnică a unui produs poate fi „fabricată” și nu reflectă realitatea.

În momentul de față sunt blocate ședințele de avizare a agrementelor tehnice din cadrul Consiliului Tehnic Permanent în Construcții, de pe lângă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

În lipsa avizării agrementelor tehnice firmele nu pot pune pe piață produse noi, iar asta cu siguranță face ca oferta să fie mai puțin calitativă și diversificată.

În plus, mai există problema lipsei totale a verificării calității produselor, spune domnul Petrescu, sarcina fiind apanajul Institutului de Stat în Construcții, care nu își face treaba cum trebuie.

O modificare legislativă, care a impactat negativ industria tâmplăriei termoizolante, după cum spun reprezentanții Patronatului, a fost reducerea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor: salariaţii din construcţii nu mai sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Valentin Petrescu spune: „Avem un parteneriat agreat cu Guvernul. Parteneriatul înseamnă că fiecare își asumă anumite responsabilități. Noi ne-am asumat creșterea salariului minim, iar ei și-au asumat niște facilități, printr-o strângere de mână și un document semnat la nivelul Guvernului cu Federația Patronatelor Societăților în Construcții. Noi ne-am respectat partea noastră, dar ei nu au respectat-o pe a lor.”

Din bugetul anului viitor trebuie finanțate multe proiecte în stadiu de SF sau chiar licitate

Exercițiul bugetar al noului guvern va avea anul viitor o mare influență asupra activității firmelor, pentru că sunt foarte multe lucrări, la stadiul de studiu de fezabilitate sau chiar licitate, care întârzie.

”Sunt foarte multe finanțări anul viitor pentru spitale, săli de sport, săli polivalente. Problema este, însă, că deficitul este prea mare și din această cauza nu se plătesc la timp facturile”, a declarat Valentin Petrescu.

În perspectivă, piața se așteaptă ca prețurile să crească foarte mult când se va termină războiul din Ucraina și va începe etapa de reconstrucție, situație ce va genera o creștere substanțială a cererii de materiale de construcție.

Anul viitor va fi probabil și mai provocator decât acesta

Breasla din tâmplăria termoizolantă este puternică și această industrie ocupă locul doi la export în Europa, ceea ce demonstrează importanța sa. Operatorii își doresc să poată avea o stabilitate în acest domeniu.

În ciuda provocărilor, reprezentanții PPTT rămân optimiști. „Anul ăsta a fost unul plin de provocări. Anul viitor probabil va fi și mai provocator decât acesta, dar noi am trecut prin multe, prin criză, prin pandemie, prin războiul care i-a afectat pe vecinii noștri din Ucraina. Sunt multe provocări și am reușit să le trecem pe toate. Sunt convins și știți cuvântul: ce nu te omoare, te întărește”, spune Valentin Petrescu, președintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.

Sus