Oferte locuri de munca top

Locuintele din Romania comparativ cu cele din UE (I)

Există diferențe mari în Europa în ceea ce privește modul în care trăim: dimensiunea, tipul și calitatea locuințelor, dacă deținem sau închiriem locuințele, reiese din cel mai recent raport Eurostat privind locuințele.

 

Romania, Slovacia, Croația și Ungaria au cea mai mare pondere a proprietarilor de locuințe versus chiriași

Peste două treimi dintre persoanele care trăiesc în UE sunt proprietari ai locuințelor lor.

Distribuția populației în funcție de statutul de proprietar sau chiriaș diferă semnificativ între țările UE.

Anul trecut, 69% din populația UE deținea locuința, în timp ce restul de 31% locuia cu chirie. Cele mai mari procente de proprietari sunt în România (96% din populație), Slovacia (94%), Croația și Ungaria (ambele cu 91%).

În toate țările UE, cu excepția Germaniei, peste jumătate din locatari sunt proprietari ai locuințelor.

În Germania, închirierea era ceva mai comună, cu 52% din populație locuind cu chirie. Urmează  Austria (46%) și Danemarca (40%).

 

Ponderea persoanelor care trăiesc în gospodării care dețin sau își închiriază locuința, 2023 (%)

Peste jumătate din populația UE locuiește în case, restul în apartamente

În România, 63,7% din populația țării locuiește la casă, iar 36,1% în apartamente; în alte spații (precum bărci sau rulote) 0,2%, potrivit datelor pentru anul 2023.

Prin comparație, anul trecut, în UE 51,7% din populație locuia la casă, în timp ce 47,7% locuia într-un apartament. 0,6% în alte tipuri de locuințe.

Casele sunt mai frecvente în două treimi dintre țările UE.

Irlanda a înregistrat cel mai mare procent (90%) de populație care locuiește într-o casă, urmată de Țările de Jos (79%), Belgia și Croația (ambele cu 77%). Aceasta include și casele terasate.

Cele mai mari procente de locuitori în apartamente au fost în Spania (66%), Letonia (65%, date din 2021), Malta (63%) și Germania (61%).

În orașe, 72% din populația UE locuia într-un apartament și 27% într-o casă.

În orașele mici și suburbii, 56% din populație locuia într-o casă și 43% într-un apartament, iar în zonele rurale 82% locuiau într-o casă și doar 17% într-un apartament.

 

Tip de locuință, 2023, (% din populația totală)

Dimensiunea locuințelor

Nivelul de aglomerare a locuințelor poate fi măsurat prin numărul mediu de camere per persoană: în UE erau în medie 1,6 camere de persoană în 2023.

Cele mai aglomerate locuințe sunt în Polonia (1,1 camere), urmată de Croația, Letonia (date 2021), România și Slovacia (toate cu 1,2 camere în medie de persoană).

Cele mai mari locuințe din țările UE sunt în Luxemburg și Malta (2,2 camere pe persoană), urmate de Belgia și Olanda (2,1 camere).

Un alt indicator relevant este numărul de persoane per gospodărie.

În România, au fost în medie 2,5 persoane per gospodărie, mai multe decât media la nivelul UE de 2,3 persoane per gospodărie.

În țările UE, acest număr variază de la 3,1 persoane în Slovacia, 2,9 în Polonia, 2,7 în Croația și Irlanda, până la 2,0 persoane în Germania, Danemarca și Suedia și 1,9 persoane în Finlanda și Lituania.

Număr mediu de camere per persoană, 2023

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus