Mai multe proiecte de investiții majore în unități de producție vor putea beneficia de ajutorul de stat acordat prin HG 300/2024.
Bugetul primei sesiuni din cadrul schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii ar urma să fie majorat până la 1,5 miliarde lei.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a anunțat că va propune în Guvern suplimentarea schemei de ajutor de stat instituită prin HG 300/2024.
„Concret, vrem să majorăm cu 750 de milioane lei bugetul alocat inițial, ajungând la un total de 1,5 miliarde lei” a transmis Marcel Boloș.
Bugetul alocat pentru întreaga schemă este de 2,25 miliarde lei și vizează investițiile majore, de minimum 50 milioane lei, în industriile cu tradiţie în România.
Pentru prima sesiune, cu bugetul alocat inițial de 750 milioane lei, au fost depuse 45 de cereri de finanțare (listă atașată la finalul știrii).
Dintre acestea, au fost selectate trei cereri care au putut intra în analiză la data de 10 septembrie 2024. Valoarea ajutorului de stat solicitat a fost de cele trei cereri a fost de 665,17 milioane lei.
Restul de 42 de cereri de finanțare nu s-au încadrat în limita bugetului primei sesiuni. Valoarea totală a ajutorului de stat solicitat de cele 42 de firme este de peste 3,773 miliarde lei.
Ministrul a explicat că decizia de a suplimenta bugetul primei sesiuni vine pe fondul calității ridicate a proiectelor depuse, în special în industria prelucrătoare – un domeniu-cheie pentru modernizarea și creșterea competitivității economiei României.
Marcel Boloș a explicat că efectul multiplicator al schemei de ajutor este esențial: „Fiecare investiție generează valoare în lanț:
* Stimulează investițiile majore în regiunile mai puțin dezvoltate;
* Aduce locuri noi de muncă bine plătite și specializate;
* Integrează furnizorii locali în proiecte mari, generând noi oportunități de afaceri”
* Contribuie la modernizarea proceselor industriale și adoptarea de tehnologii avansate, companiile devin mai competitive pe piețele internaționale și stimulează exporturile”
Așadar, susține ministrul fiecare leu investit face ca beneficiile să fie resimțite nu doar de companiile sprijinite, ci de întreaga economie.
„Aceasta este adevărata putere a unui sprijin bine calibrat: să transforme investițiile în pârghii reale pentru dezvoltare regională”, a mai transmis Marcel Boloș
Descarcati aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024