Oferte locuri de munca top

Crestere economica de 2,8% anul viitor pentru Romania, estimata de analistii Erste, peste prognoza OECD

Zona euro ar urma să crească cu un ritm de 1,3% în 2025, în timp ce Germania este așteptată să înregistreze o creștere de doar 0,7% anul viitor, potrivit celui mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

OCDE prezintă un tablou de reziliență economică, însă acest optimism este temperat de incertitudini semnificative: tensiuni geopolitice, posibile perturbări pe piețele de energie sau evoluția viitoare a comerțului global, arată un raport un Erste Group Research.

„În ceea ce privește regiunea Europei Centrale și de Est, prognozele noastre pentru PIB-ul din 2025 sunt în mare parte aliniate cu cele ale OCDE. Totuși, OCDE rămâne ușor mai optimistă decât noi cu privire la dezvoltarea economică a regiunii, cu excepția României. În prezent, prognoza noastră de creștere pentru România în 2025 este de 2,8%, comparativ cu proiecția OCDE de 2,6% pentru creșterea PIB-ului”, se arată în analiză.

Evoluții de pe piață

România organizează în acest weekend al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidatul de extremă dreapta, Georgescu, și candidatul pro-european, Lasconi, se vor confrunta pentru voturi. Cele mai recente sondaje sugerează că Lasconi este în avantaj.

Monedele din Europa Centrală și de Est s-au apreciat față de euro la sfârșitul săptămânii.

În Polonia, guvernatorul Glapiński a surprins prin amânarea perspectivei unei relaxări monetare până în 2026, pe fondul complicațiilor legate de prognoza inflației. Declarațiile lui Glapiński contrazic consensul larg conform căruia reducerile de dobândă ar putea începe încă din martie 2025.

Un alt membru al Consiliului de Politică Monetară, Wnorowski, a declarat că dimensiunea totală a relaxării monetare este probabil să fie mai mică de 100 de puncte de bază, ceea ce reprezintă o altă declarație relativ restrictivă. Randamentele pe termen lung au crescut în Polonia într-o măsură mai mare decât în alte țări, iar schimbarea perspectivei politicii monetare poate fi unul dintre motivele acestei evoluții.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus