Economiile țărilor din Europa Centrală și de Est sunt printre cele mai expuse impactului politicilor lui Trump, din cauza sectoarelor lor mari manufacturiere, orientate spre export, a monedelor suverane, arată un raport Oxford Economics Marketing.
Analiștii sunt de părere că tarifele SUA asupra autoturismelor și metalelor de bază vor afecta puternic țările din Europa Centrală și de Est (ECE), întrucât aceste sectoare au o pondere semnificativă în regiune, iar piața americană reprezintă o proporție peste medie a exporturilor ECE pentru ambele sectoare.
Noile tarife ce ar putea fi impuse în SUA vor genera o concurență mai acerbă din partea Chinei, care este susținută de supracapacitatea sectorului său manufacturier și de subvențiile de stat ce reduc costurile de producție, situație ce îi va afecta în continuare pe producătorii de mașini din Uniunea Europeană.
Producătorii din ECE, în special cei din industria auto, sunt integrați în lanțurile complexe de aprovizionare ale UE. Astfel, tarifele care îi afectează pe producătorii germani vor avea un impact și asupra ECE.
Economiile orientate spre sectorul auto, cum ar fi cele din România, Cehia sau Ungaria se numără, de asemenea, printre cele afectate.
Slovacia suferă cel mai grav impact, având o expunere mai mare la SUA.
Polonia are legături comerciale mai reduse cu SUA. Totuși, suferă daune semnificative asupra comerțului și PIB-ului.
Impactul pe termen scurt al celui de-al doilea mandat Trump va fi limitat de predominanța facturării în euro în regiune. Dar acest lucru nu va putea fi suficient pentru a atenua impactul costurilor forței de muncă, care continuă să crească puternic, în special România, Polonia și Ungaria, spun cercetătorii de la Oxford.
Leul, forintul si zlotul au scăzut semnificativ după alegerile din SUA
Mandatul lui Trump va afecta în principal monedele și prețurile activelor din regiune.
Monedele ECE s-au depreciat de la alegeri, iar prognoza indică o menținere a acestora la un nivel mai slab în comparație cu estimările anterioare alegerilor.
Leul românesc a scăzut față de dolar cu -3% din momentul alegerilor din SUA, la fel ca forintul maghiar, iar zlotul polonez cu -2,2%
Amploarea deprecierii în ECE a fost vizibil mai mare decât în alte regiuni, inclusiv în cele unde administrația Trump este probabil să impună tarife mai ridicate, cum ar fi America Latină și Asia de Sud-Est.
Mai mult, amploarea și domeniul de aplicare ale noilor politici comerciale ale administrației SUA sunt încă neclare.
Un război comercial total, cu tarife generalizate, ar lovi grav creșterea economică și fluxurile comerciale, economiile din ECE fiind printre cele mai afectate.
De asemenea, o creștere mai accentuată a inflației și a ratelor dobânzilor ar reduce cererea globală de bunuri de capital, afectând producătorii din ECE.
Scenariu negativ ia în calcul un război comercial total între SUA, UE și China
„Conform evaluării noastre, țările din ECE ar fi unele dintre cele mai grav afectate economii în acest scenariu”, spun analiștii de la Oxford.
Economia din România, orientată spre sectorul auto, se numără printre cele afectate. Aceeași previziune este și pentru alte țări, cum ar fi Cehia, Ungaria.
Polonia este mai izolată, având o structură diferită a sectorului manufacturier și legături comerciale mai reduse cu SUA. Dar, totuși, suferă daune semnificative asupra comerțului și PIB-ului. Slovacia suferă cel mai grav impact, având o expunere mai mare la SUA.
Pe termen scurt cererea din SUA va fi stimulată de politica fiscală mai relaxată
Pe termen scurt, o politică fiscală mai relaxată în SUA va stimula inițial cererea, înainte ca tarifele să o tempereze din 2027.
Efectul anticipării va încuraja livrările în avans înainte de aplicarea tarifelor. Totodată, un dolar mai puternic va sprijini competitivitatea exporturilor din ECE.
Cu toate acestea, tarifele și ratele mai mari ale dobânzilor vor reprezenta un obstacol suplimentar pentru sectoarele industriale deja afectate din ECE.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024