Statul pregătește proiectul de construire a uzinei de procesare mineralurgică a minereului de uraniu care va fi extras de la exploatarea mineră Tulgheș – Grințieș.
Aceasta cu scopul menţinerii ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România.
Viitoarea uzină va fi construită pe terenuri cu suprafața de peste 345 de hectare ce vor fi concesionate prin atribuire directă către Societatea Națională Nuclearelectrica SA.
Terenurile se află în comuna Feldioara, din judetul Brasov și sunt pășuni, păduri și alte terenuri forestiere – perdele de protecție, etc. Valoarea lor de inventar se ridică la peste 6 milioane de lei.
Terenurile sunt proprietate publică a statului și se află în administrarea Ministerului Energiei. Durata contractului de concesiune este prevăzută pentru o perioadă care nu va putea depăşi 49 de ani, începând de la data semnării lui.
SN Nuclearelectrica SA a concesionat, prin atribuire directa, în 2022, terenuri în suprafață de 48 de hectare situate în comuna Feldioara, jud. Brașov.
De asemenea, SNN a achiziționat de la Compania Națională a Uraniului S.A., în baza unui contract de vânzare – cumpărare semnat în 2021, unele active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu (Uzina de procesare/rafinare E).
Ulterior, Societatea Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu SRL, filiala SNN, a achiziționat în cadrul procedurii de insolvență a Companiei Naționale a Uraniului SA, prin licitație, în 2023, o serie de bunuri aflate pe amplasamentul Feldioara, respectiv terenuri în suprafață de 104.160 mp (aferente statiei de pompe 1 si 2 Maieruș și stației de pompe Rotbav și calea ferată uzinală), construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, instalații tehnice și masini, diferite mijloace fixe.
Toate aceste bunuri vor fi utilizate pentru construcția și operaționalizarea uzinei de procesare mineralurgică a minereului de uraniu sub forma de concentrate tehnice de uraniu, parte a Strategiei de dezvoltare a SNN, aprobată în 2023 de Consiliul de administrație al SNN.
Anterior anului 2022, cele peste 345 de hectare s-au aflat în folosința Companiei Nationale a Uraniului S.A., în prezent în insolvență, care, prin sucursala Feldioara, a desfășurat activitatea de prelucrare a minereului de uraniu sub forma de concentrate tehnice, rafinarea lor până la obținerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu (UO2) necesară pentru fabricarea fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024