Măsura de creștere a salariului minim brut, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Această decizie vizează 1,8 milioane de salariați din România.
Hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat a fost aprobată în ședința de Guvern de ieri.
Începând cu prima zi a lunii ianuarie, anul viitor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră.
Majorarea salariului minim brut garantat de stat reprezintă o creștere de 9,46%, față de luna decembrie a acestui an.
În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procentaj de 15,5% din numărul total de salariați activi.
De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei vor beneficia circa 1.823.520 salariați.
Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri etc.), apreciază inițiatorii proiectului de HG.
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.823.520 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:
– modificarea salariului de bază minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim;
– modificarea salariului de bază minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim.
Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.
În luna decembrie 2024, tariful orar este de 22,024 lei pe oră pentru un program complet de lucru 168,000 ore pe lună, iar din luna ianuarie 2025 tariful orar va fi de 24,496 lei pe oră pentru un program complet de lucru de 165,334 ore/lună.
Durata medie lunară a timpului de muncă, conform legii, se modifică în mod corespunzător în funcţie de calendarul anului şi de distribuţia zilelor de sărbătoare legală, faţă de zilele de repaus săptămânal.
Din luna ianarie 2025, durata medie lunară a timpului de muncă, determinată în condiţiile Legii nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, este de 165,334 ore în medie pe lună.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024