Au fost reglementate activităţile specifice pentru implementarea investiţiilor I4: Schemă de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării şi I7: Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a gospodăriilor. Schemele fac parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR.
Aceasta, conform unui ordin intrat în vigoare.
Verificarea privind conformitatea administrativă şi eligibilitatea proiectelor depuse în cadrul apelurilor se va realiza de către ghişeele unice de eficienţă energetică (GUEE), printr-o listă de verificare a eligibilităţii beneficiarilor finali.
Astfel, în limitele bugetelor aprobate la nivelul consiliilor judeţene sau al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi al asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, după caz, informarea publicului, inclusiv a consumatorilor vulnerabili de energie, se poate realiza prin instrumente de vizibilitate şi promovare precum: website dedicat / subpagină web dedicată, postări dedicate pe conturile de social media ale instituţiei, unde există; comunicate de presă, anunţuri de presă; afişe, broşuri; evenimente / dezbateri, sesiuni de traning / workshopuri.
MIPE, în calitate de coordonator de reformă, în baza datelor colectate şi existente la nivel naţional, transmite către GUEE lista consumatorilor vulnerabili de energie, precum şi lista operatorilor economici validaţi, în vederea diseminării şi promovării investiţiilor I4 şi I7 în teritoriu.
GUEE va publica în secţiunea dedicată pe site-ul instituţiei, va afişa în loc vizibil la sediul acesteia şi va trimite primarilor unităţilor administrativ-teritoriale lista operatorilor economici înscrişi şi validaţi de către MIPE, în vederea alegerii / selectării acelui / acelor operator / operatori care să depună cerere de finanţare în numele beneficiarilor finali, în calitate de solicitant de finanţare.
GUEE va primi şi va verifica dosarele depuse de către solicitanţii de finanţare, ca urmare a contractelor comerciale încheiate cu beneficiarii finali. Solicitanţii de finanţare vor depune la registratură sau transmit la adresa de e-mail a GUEE dosarele complete ale beneficiarilor finali, constituite conform specificaţiilor din ghidul specific aplicabil, în vederea efectuării verificării acestora de către GUEE.
Eşantionul va fi stabilit trimestrial, distinct pentru fiecare investiţie. Astfel, în primele 15 zile de la finalul fiecărui trimestru, se va selecta un eşantion de beneficiari finali dintre cei pentru care au fost plătite bonuri valorice de către MIPE în trimestrul de referinţă.
Eşantionul va fi stabilit de MIPE, conform metodologiei de selecţie prevăzute în procedurile proprii.
Lista beneficiarilor finali selectaţi în eşantion se comunică personalului GUEE, în vederea planificării verificărilor pe teren. Odată cu comunicarea listei, MIPE va pune la dispoziţia GUEE documentele proiectului relevante pentru verificările ce urmează a fi realizate.
După finalizarea verificărilor aferente tuturor beneficiarilor finali incluşi într-un eşantion, dar nu mai târziu de primele 15 zile de la finalul trimestrului următor celui pentru care s-a selectat eşantionul, GUEE centralizează rezultatele rapoartelor de verificare pe teren şi transmit către MIPE, exclusiv prin mijloace electronice, cu adresă de înaintare, un raport detaliat.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024