Prețurile gazelor în Europa au atins cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, din cauza îngrijorărilor legate de posibile întreruperi ale fluxuri de gaze prin conductele rusești, arată analiștii de la ING Think.
Gazele europene se scumpesc, cele americane se ieftinesc
Piața gazelor naturale a fost centrul atenției ieri în sectorul energetic. În Europa, cotația gazelor TTF (Title Transfer Facility, un hub virtual de tranzacționare a gazelor naturale din Olanda) a încheiat ziua cu o creștere de aproape 6%, atingând cel mai înalt nivel din noiembrie anul trecut. Aceasta a fost cauzată de temerile că fluxurile de gaze rusești către Europa ar putea fi întrerupte.
Compania austriacă OMV a anunțat că intenționează să nu mai plătească pentru importuri către Gazprom, pentru a recupera daune de 230 milioane euro, conform unei decizii de arbitraj. Acest lucru crește riscul ca Gazprom să oprească livrările dacă nu primește plata. Plățile sunt de obicei scadente pe 20 ale fiecărei luni, ceea ce înseamnă că piața va fi tensionată cel puțin până atunci. OMV a estimat că aproximativ 5 TWh pe lună, adică circa 500 milioane mc (mai puțin de 20 milioane mc/zi), ar putea fi în pericol. Prognozele pentru vremea mai rece de săptămâna viitoare au susținut, de asemenea, creșterea prețurilor.
În SUA, cotația gazelor Henry Hub a fost sub presiune, încheind ziua cu o scădere de peste 6,76%.
Petrolul – creștere relativ mică
Prețurile petrolului au reușit să obțină un câștig relativ mic ieri, în ciuda unei perspective pesimiste oferite de ultimul raport al IEA. Cotația țițeiului Brent este pe cale să încheie săptămâna în scădere.
Raportul săptămânal al EIA privind stocurile din SUA a indicat o creștere de 2,09 milioane de barili în stocurile comerciale de țiței în ultima săptămână, în contrast cu scăderea de 777.000 de barili raportată de API cu o zi înainte.
Totuși, atenția pieței s-a concentrat pe scăderea de 4,41 milioane de barili a stocurilor de benzină, care au ajuns la puțin sub 207 milioane de barili – cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului din 2014.
IEA a prezentat o perspectivă pesimistă în ultimul său raport lunar privind piața petrolului. Agenția anticipează un surplus global considerabil de peste 1 milion barili/zi, chiar dacă OPEC+ nu va elimina reducerile voluntare suplimentare de 2,2 milioane barili/zi, conform planificării actuale.
IEA estimează că producătorii non-OPEC+ vor crește oferta cu aproximativ 1,5 milioane barili/zi până în 2025, compensând aproape 1 milion barili/zi de creștere a cererii preconizată.
Cele mai recente date de la Insights Global arată că stocurile de produse rafinate din regiunea ARA au crescut cu 429.000 t săptămâna trecută, ajungând la 6,35 milioane de tone. Creșterea a fost determinată în principal de gazoleu, ale cărui stocuri au crescut cu 376.000 t, ajungând la 2,42 milioane de tone.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024