Oferte locuri de munca top

Securitatea la incendiu: Pentru cladiri rezidentiale si nerezidentiale

Dan Paul Iamandi, inspector general în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU)

Prima măsură de securitate la incendiu în contextul proiectării unei clădiri rezidențiale sau nerezidențiale este avizul de securitate la incendiu de la ISU.

„Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă iau cunoștinţă de propunerea investitorului de realizare a unui imobil după solicitarea în scris a avizului de securitate la incendiu, document necesar pentru emiterea autorizaţiei de construire”, ne-a transmis Dan Paul Iamandi, inspector general în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Totuși, primele controale în teren ale inspectorilor IGSU se fac la momentul recepţiei de la terminarea lucrărilor.

Ulterior, alte controale sunt realizate în momentul autorizării de securitate la incendiu, înainte ca imobilul să fie dat în exploatare.

Măsurile de securitate la incendiu sunt raportate la mărimea clădirii și la destinația acesteia

În cazul clădirilor nerezidenţiale, una din cele mai frecvente probleme este dorinţa investitorilor de flexibilitate în ceea ce privește destinațiile spaţiilor din investiţii.

Conform legii, măsurile de securitate la incendiu sunt raportate la mărimea clădirii și la destinația acesteia.

Neactualizarea acestora, pentru situația finală, de la momentul emiteri avizului de securitate la incendiu și până la momentul recepției la terminarea lucrărilor sau al autorizării reprezintă una dintre principalele nereguli întâlnite de inspectorii IGSU.

În cazul clădirilor rezidențiale, reglementările pentru securitatea la incendiu se aplică parcărilor, în special celor subterane, spațiilor comerciale sau de agrement care se realizează la primul nivel al clădirilor.

Teren de 1 ha, dintr-o zona turistica, pregatit pentru noi dezvoltari imobiliare

Problemele cele mai mari apar la de cele mai multe ori la momentul înstrăinării acestor obiective, care are loc înainte de emiterea autorizației de securitate la incendiu.

În felul acesta este lăsată în grija unor asociaţii de proprietari abia înfiinţate obligativitatea obținerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

De cele mai multe ori există lucrări nefinalizate (instalaţii de stingere, instalaţii de ventilare sau instalații de detectare și alarmare la incendiu nefuncţionale) ale căror costuri îi iau prin surprindere pe noii proprietari și al căror proces de remediere este de durată (ani) sau nu mai are loc.

Oficialii IGSU menţionează că sunt deschişi la colaborarea cu toate federaţiile/asociațiile profesionale, societăţile comerciale și factorii cu responsabilităţi în construcţii, asigurând astfel sprijinul necesar în clarificarea unor aspecte de detaliu din reglementările tehnice specifice cerinţei fundamentale securitate la incendiu, cu privire la activităţile de proiectare și edificare a construcţiilor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus