Oferte locuri de munca top

Declaratia unica privind impozitul pe venit: schimbari de anul viitor

A intrat în vigoare Ordonanța de Urgență care aduce modificări în Codul fiscal începând cu anul 2025 (fișier atașat la finalul știrii).

Astfel, contribuabilii, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real.

Această categorie de contribuabili are obligaţia să completeze şi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice până la termenul legal de depunere.

De asemenea, contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor de venit au obligaţia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, după caz.

Contribuabilii au obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, în cazul în care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi, după caz, din următoarele categorii de venit:

* activităţi independente;

* drepturi de proprietate intelectuală;

* cedarea folosinţei bunurilor;

* investiţii;

* activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;

* alte surse.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune şi în cazul în care în cursul anului fiscal contribuabilii încep sau încetează o activitate, potrivit legii, respectiv încep să obţină venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal.

Sunt exceptate veniturile din arendare şi din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, pentru care impunerea este finală, precum şi în situaţia în care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activităţii potrivit legislaţiei în materie, respectiv în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul încetării valabilităţii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părţi.

Contribuabilii care realizează venituri impuse pe baza normelor de venit ajustează norma anuală de venit prin reducerea acesteia proporţional cu perioada în care nu au desfăşurat activitate.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se completează şi se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se completează pentru fiecare sursă din cadrul fiecărei categorii de venit, indiferent de modalitatea de determinare a venitului net anual/câştigului net anual, după caz, în vederea stabilirii şi declarării impozitului pe venit, respectiv a pierderii fiscale anuale. Pentru veniturile realizate într-o formă de asociere, venitul declarat este venitul net/pierderea distribuită din asociere.

Excepții

Sunt exceptaţi de la obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în vederea stabilirii şi declarării impozitului pe venit, contribuabilii care realizează:

* venituri din cele prevăzute mai sus pentru care impozitul se reţine la sursă şi reprezintă impozit final;

* venituri sub formă de salarii şi venituri asimilate salariilor, pentru care informaţiile sunt cuprinse în declaraţiile specifice;

* venituri din pensii;

* venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

* venituri din premii şi din jocuri de noroc;

* venituri din vânzarea energiei electrice în calitate de prosumatori exceptaţi/scutiţi, potrivit legii, de la plata obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produse pentru autoconsum, precum şi pentru excedentul vândut furnizorilor.

Pentru veniturile realizate în anul fiscal 2024, obligaţiile fiscale sunt cele în vigoare la data realizării venitului.

În cazul persoanelor fizice care au optat pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cursul anului 2024, obligaţiile fiscale sunt cele în vigoare în anul 2024.

Totodată, începând cu veniturile aferente anului 2025, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF va transmite contribuabilului Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu datele privind veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cuantumul contribuţiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informaţiilor disponibile în bazele de date.

Procedura de precompletare, verificare şi transmitere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală și va fi emisă în termen de 180 de zile.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus