Oferte locuri de munca top

500 mil euro pentru investitii in productia de biocombustili avansati

Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane euro pentru sprijinirea investițiilor în producția de biocombustibili avansați în România a fost aprobată de Comisia Europeană.

Pentru susținerea acestei măsuri de investiții, Ministerul Energiei va solicita finanțarea din resursele Fondului pentru modernizare, în cadrul reuniunii Comitetului de Investiții din primăvara anului viitor.

În acest sens, la nivelul ministerului este deja pregătită documentația de solicitare a sprijinului financiar, care, într-o primă etapă, va fi de 100 milioane de euro, ulterior urmând să fie solicitat, etapizat, restul sumei.

„Foarte importantă a fost, în acest sens, consultarea pe care am avut-o în prealabil, feedback-ul primit de la operatorii economici interesați fiind armonizat și integrat în această nouă schemă de ajutor de stat pe care o vom lansa”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în noi capacități pentru producția de biocombustibili avansați, precum bioetanolul şi uleiul vegetal hidrotratat (HVO), respectiv a combustibilului de aviaţie sustenabil (SAF), astfel încât aceste tipuri de bicombustibili să asigure cel puțin 5% din consumul final de energie în sectorul transporturilor până în 2030.

Bugetul total estimat al schemei de ajutor de stat este de aproximativ 500 milioane de euro, primul apel ce va fi lansat urmând să aibă un buget de 100 milioane de euro.

Valoarea ajutorului de stat va fi de maximum 45% din costurile totale ale investițiilor, dar nu mai mult de 45 milioane euro/instalație de bioetanol și 91,25 milioane de euro/instalație de SAF/HVO.

Capacitatea estimată de producție a instalației de biocombustibili avansați (tone/an) este de minim 50 mii tone de bioetanol și 20 mii, repectiv 90 mii tone pe instalație combinată SAF și HVO.

Solicitanții eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat sunt entitățile de drept public sau privat (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderile nou-înființate), legal înregistrate în scopuri fiscale în România, la momentul depunerii Cererii de finanțare.

Pentru acordarea ajutoarelor de stat în producţia de biocombustibili avansați, aceștia trebuie să respecte criteriile de durabilitate și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001 și în actele delegate sau de punere în aplicare a acesteia.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus