Un nou program național va fi lansat pentru finanțarea revitalizării marii industrii.
Prin Programul Național pentru Sprijinul Marii Industrii (P.N.S.M.I.), industria
prelucrătoare va fi sprijinită cu 1 miliard de euro, pe perioada 1 ianuarie 2025 – 15 decembrie 2030.
Finanțarea este asigurată din procentul de 47% din sumele obținute în urma scoaterii la licitație prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României.
Programul finanțează investițiile ce conduc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și care se situează sub valorile de referinţă relevante pentru alocarea cu titlu gratuit, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență.
Categoriile de investiții care se finanțează din P.N.S.M.I. trebuie să asigure cel puțin unul din următoarele obiective:
* electrificarea proceselor de producție, inclusiv a echipamentelor și instalațiilor industriale care contribuie la procesele tehnologice de producție industrială;
* utilizarea hidrogenului produs din resurse regenerabile pentru procesele de producție inclusiv pentru echipamentele și instalațiile care sunt utilizate la procesele tehnologice de producție industrială;
* utilizarea combustibililor pe bază de hidrogen produși din resurse regenerabile pentru procesele de producție inclusiv pentru echipamentele și instalațiile care sunt utilizate la procesele tehnologice de producție industrială.
Proiectul este o componentă importantă a programului de țară România produce, propus de Guvern în această toamnă.
Legat de noile finanțări Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, explică: „Datele ne arată cât de vulnerabili putem fi atunci când depindem de importuri pentru produse esențiale. În primele opt luni ale anului 2024, am asistat la o scădere de 2% a producției industriale, reflectând o tendință descendentă care a început încă de dinainte de pandemie. Această dinamică negativă are implicații nu doar pentru stabilitatea economică, ci și pentru competitivitatea noastră internațională. Tocmai de aceea, nu trebuie să mai amânăm momentul startului investițiilor în industrie. Investițiile în acest sector generează lanțuri de aprovizionare și distribuție extinse, ce implică multiple segmente ale economiei. În plus, revitalizarea industriei prelucrătoare înseamnă mii de locuri de muncă pentru români, bine plătite și stabile”.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024