Oferte locuri de munca top

Schimbari privind amnistia fiscala

Procedura de anulare a unor obligaţii bugetare urmează să fie modificată, având în vedere completările aduse OUG nr. 107/2024 privind măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

Cine va mai beneficia de amnistia fiscală

Astfel, de măsurile de amnistie fiscală vor beneficia și debitorii persoane fizice care primesc de la organul fiscal decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice aferente anilor 2019 și 2020, conform unui proiect de ordin.

Vor putea face obiectul amânării la plată în vederea anulării și amenzile de orice fel și cheltuielile judiciare, cu excepția celor rezultate din săvârşirea de infracţiuni.

Totodată, debitorii care beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor bugetare, precum și cei care obțin eșalonarea cuprinsă între data de 6 septembrie și 25 noiembrie 2024, vor putea beneficia și de măsurile de amnistie fiscală, fără a mai fi necesară achitarea tuturor accesoriilor rămase din eşalonarea la plată acordată.

De asemenea, în sfera obligațiilor de plată accesorii ce pot face obiectul anulării intră și obligaţiile bugetare principale care reprezintă fonduri publice naţionale aferente fondurilor europene.

Fonduri publice naţionale aferente fondurilor europene reprezintă sumele provenite din bugetul general consolidat, utilizate pentru: asigurarea cofinanţării, plata prefinanţării, înlocuirea fondurilor europene în situaţia indisponibilităţii/sistării temporare a plăţii acestor fonduri, completarea fondurilor europene în vederea finalizării proiectelor, precum şi alte categorii de cheltuieli legal reglementate în acest scop.

Prevederi speciale privind stingerea obligațiilor în cazul debitorilor persoane fizice

Pentru sumele încasate în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare, la domiciliul

fiscal al contribuabilului persoană fizică sau la oficiul postal, salariații poștali sunt obligați să emită contribuabilului dovada încasării acestor sume.

În cazul în care organul fiscal constată că a recepţionat viramente transmise de către unităţile Trezoreriei Statului pentru debitori care nu se află în administrarea sa, acesta dispune, în următoarea zi lucrătoare, unităţii Trezoreriei Statului transferul sumelor către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent care administrează obligațiile bugetare datorate de debitor.

Pe baza viramentelor efectuate, organul fiscal, în aceeași zi, analizează evidența fiscală din perspectiva îndeplinirii condițiilor de către debitorul pentru care au fost preluate încasările în acest cont și verifică dacă acesta a depus la organul fiscal sau a fost primită Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare.

În cazul în care se constată că a fost primită notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, organul fiscal procedează astfel:

* emite certificatul de atestare fiscală care cuprinde situația obligațiilor bugetare restante

la data de 31.08.2024, inclusiv procentul de anulare a obligațiilor bugetare, rămase nestinse la data eliberării acestuia. În situația în care debitorul sesizează neconcordanțe în ceea ce privește sumele cuprinse în certificatul de atestare fiscală, organul fiscal se pune de acord cu acesta și emite din nou certificatul de atestare fiscală

* marchează obligațiile bugetare principale și accesorii ce pot face obiectul amânării la

plată și emite Decizia de amânare la plată a unor obligații bugetare sau Înștiințare de respingere a notificării, după caz;

* efectuează stingerile.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus