Oferte locuri de munca top

Codul fiscal: noi modificari privind declaratia unica, CASS si asigurari sociale

Codul fiscal va fi modificat în ceea ce privește declarația unică, precum și plățile către asigurarea de sănătate (CASS) și asigurările sociale (CAS), conform unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Impozitul pe venit și contribuțiile sociale

Astfel, se propune eliminarea obligației de a depune în anul curent Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/ recalculări/ rectificări ale acestora.

Măsura are în vedere simplificarea obligației de declarare de către contribuabil a obligațiilor fiscale datorate într-un an fiscal.

Acesta având în vedere că obligațiile fiscale privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice, sunt certe și devin scadente la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, în funcție de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului estimat.

De asemenea, se are în vedere faptul că frecvența depunerii Declarației unice în cazul estimării/modificării/recalculării/rectificării veniturilor îngreunează atât activitatea contribuabililor cât și a organului fiscal, prin completarea și, respectiv procesarea unor declarații care conțin date estimate, irelevante în condițiile în care obligațiile fiscale se definitivează prin Declarația unică care se depune până la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, prin declararea veniturilor realizate.

Cine nu trebuie să depună declarația

Totodată, se propune eliminarea obligației depunerii în anul curent a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității, precum și în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părţi.

În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice nu se depune, în vederea stabilirii și declarării impozitului pe venit, în situațiile în care obligația de calcul, reținere, declarare și plată a impozitului pe venit revine plătitorilor de venituri și impunerea este finală. Cum ar fi în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, inclusiv cel al veniturilor din arendare, pentru care impunerea este finală.

De asemenea, sunt exceptați de la obligația depunerii Declarației unice, în vederea stabilirii și declarării impozitului pe venit, contribuabilii care realizează:

– venituri sub formă de salarii și venituri asimilate salariilor, pentru care informațiile sunt cuprinse în declarațiile specifice;

– venituri din pensii;

– venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;

– venituri din premii și din jocuri de noroc;

– venituri din vânzarea energiei electrice, realizate de prosumatorii exceptaţi/scutiţi, potrivit legii, de la plata obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi pentru excedentul vândut furnizorilor.

Data de referință pentru salariul minim

Se propune modificarea datei de referință pentru salariul minim brut pe țară avut în vedere la verificarea încadrării veniturilor extrasalariale în plafoanele anuale, precum şi la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în sensul în care salariul minim brut pe țară este cel în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului.

Modificarea are în vedere corelarea cu măsura privind eliminarea obligației de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat, respectiv simplificarea regulilor de stabilire a acestor obligații, precum și evitarea situațiilor în care sunt necesare reglementări distincte pentru fiecare an fiscal în cursul căruia, nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin Hotărâre a Guvernului se modifică.

Alte propuneri

Se propune eliminarea obligației de stabilire și declarare a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, după caz, aferente veniturilor estimate obținute din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii și din alte surse.

Totodată, se propune eliminarea obligației de declarare în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep activitatea/să realizeze venituri din cele mai sus menționate, pentru care se datorează aceste contribuții, precum și în cazul celor care intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie ori își încetează activitatea.

Se propune instituirea posibilității de a opta în anul curent pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care încep în cursul anului fiscal să desfășoare activități independente, altele decât cele din contracte sportive, precum și în cazul celor care au înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero.

De asemenea, se clarifică faptul că persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care au obligația depunerii Declarației unice, au desfășurat activități independente pentru care venitul se determină în sistem real, și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv diferența de contribuție de asigurări sociale de sănătate și pot opta pentru plata acesteia.

Măsuri specifice pentru digitalizare

Se propune instituirea obligației ca, începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF să transmită contribuabilului declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.

Măsura are în vedere reducerea/eliminarea erorilor de calcul și declarare, precum şi o mai bună colectare a contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus