Oferte locuri de munca top

Rezultate financiare pentru al treilea trimestru din 2024

„Rezultatele noastre arată că strategia #BLEND2027, axată pe crearea de valoare prin mai mulți factori, este eficientă. Investițiile remarcabile din 2024 demonstrează clar că o creștere puternică, cu accent pe obiectivul nostru pe termen lung pentru EPS, rămâne realizabilă. Tendințele structurale pe termen lung rămân neschimbate și favorabile, iar lipsa ofertelor și creșterea chiriilor continuă să ofere noi oportunități atât în portofoliul nostru existent, cât și în rezerva de terenuri. Pe termen scurt, cererea pentru noi proiecte rămâne scăzută din cauza incertitudinilor macroeconomice ciclice. Cu toate acestea, poziția noastră financiară solidă ne permite să valorificăm oportunitățile din piața de investiții în această fază a ciclului. Acest lucru este demonstrat de achizițiile recente, cum ar fi cele din Franța, care ne întăresc încrederea în dezvoltarea acestei regiuni într-o platformă complet integrată în cadrul portofoliului nostru din Europa de Vest.”

Joost Uwents – CEO WDP

Veniturile EPRA: 242,7 milioane euro, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Câștigurile EPRA pe acțiune au crescut cu +8% pe bază de fond, ajungând la 1,09 euro (+3% față de anul precedent). Acest rezultat este impulsionat de impactul proiectelor pre-închiriate și al achizițiilor, de creșterea organică a chiriilor cu +2,8%, combinată cu un cost competitiv al datoriilor (1,8% pe parcursul primelor 9 luni din 2024). Rezultatul include o creștere de +8% a numărului mediu de acțiuni datorită consolidării capitalului în 2023-24.

Rată ridicată de ocupare și dinamici de piață sănătoase: La 30 septembrie 2024, rata de ocupare rămâne la un nivel ridicat, de 97,8% (stabilă față de trimestrul anterior). Într-un mediu de creștere a chiriilor pe piață, WDP a reușit să revizuiască 300.000 m² de contracte de suprafață închiriabilă brută (GLA) și să ajungă la o creștere medie a chiriilor de +15%. În prezent, potențialul de profitabilitate pe portofoliul existent se ridică la aproximativ 12%.

Reevaluare pozitivă suplimentară a portofoliului: +107,1 milioane euro sau +1,5% de la începutul anului (în T3 2024: +46 milioane euro), în principal câștiguri de capital latente pe proiecte și achiziții recente, pe un fond de stabilitate în portofoliul existent. Randamentul net inițial EPRA este de 5,4%, comparativ cu 5,3% la sfârșitul anului 2023. Randamentul net de profitabilitate este de 6,2% pe baza închirierii complete la prețul de piață.

Forța financiară oferă flexibilitate: WDP poate continua să răspundă oportunităților de investiții noi, având un raport îndatorare/valoare de 36,6%, o datorie netă / EBITDA (ajustat) de 6,9x și o poziție de lichiditate de 1,8 miliarde euro în linii de credit neutilizate.

#BLEND2027, volum puternic de investiții în primele nouă luni din 2024: +600 milioane euro în investiții noi (aproximativ 100 milioane euro în T3) la un randament mediu de 7% (pentru achiziții și proprietăți în dezvoltare, excluzând achizițiile de terenuri și investițiile în energie). Acest pachet include investiții în toate operațiunile (dezvoltări, achiziții, rezerva de terenuri și proiecte energetice), distribuite în toate regiunile în care operează WDP (~75% din acestea în Europa de Vest).

Perspectiva pieței: Factorii de cerere pe termen lung sunt solizi, cuplându-se cu oferta limitată și creșterea chiriilor pe piață, oferind oportunități în portofoliul existent și în rezervele de terenuri. Pe termen scurt, WDP anticipează o ușoară scădere a cererii, cu impact limitat. În plus, poziția financiară solidă a WDP îi permite să valorifice oportunitățile de pe piața investițiilor într-o fază favorabilă a ciclului.

Perspective pentru 2024: Confirmarea unui câștig EPRA pe acțiune estimat pentru 2024 de 1,47 euro, în creștere cu +5% față de 1,40 euro în 2023. Ținta de EPS EPRA în cadrul planului de creștere rămâne intactă. Aceste previziuni se bazează pe cunoștințele și situația actuală, cu excepția unor circumstanțe neprevăzute în contextul unui climat macroeconomic și geopolitic volatil.

Puncte cheie pentru România

• Poziție unică în România: WDP deține un portofoliu de 1,48 miliarde de euro, distribuit pe aproximativ 1,94 milioane m² de spațiu închiriabil, repartizat în 77 de locații strategice.

Pachet de finanțare de la BEI: WDP și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un pachet de finanțare de 250 de milioane de euro la sfârșitul lunii iulie. Acest pachet va fi utilizat exclusiv pentru a finanța proiectele de energie regenerabilă, cum ar fi instalarea panourilor solare, baterii și infrastructura de încărcare. Împrumutul pe termen poate fi accesat în mai multe tranșe până la sfârșitul anului 2027 pentru implementarea proiectelor în Europa de Vest și România.

Pachet de finanțare IFC: WDP și IFC, membru al Grupului Băncii Mondiale, au încheiat un pachet de finanțare de aproximativ 300 de milioane de euro. Această finanțare reprezintă un împrumut verde legat de sustenabilitate, cu un termen de până la opt ani și va fi folosit exclusiv pentru a finanța noile proiecte de construcție logistică din România. Marja de dobândă a împrumutului este legată de strategia de sustenabilitate a Grupului, în special de sustenabilitatea suplimentară a portofoliului de proprietăți și de extinderea capacității de energie solară instalată în România.

 

Despre WDP
WDP dezvoltă și investește în proprietăți imobiliare logistice (depozite și birouri). Portofoliul imobiliar al WDP se situează la aproape 8 milioane de metri pătrați. Acest portofoliu internațional de clădiri pentru industrie ușoară și logistică este repartizat pe aproximativ 300 de amplasamente în centre logistice de primă mână pentru depozitare și distribuție din Belgia, Franța, Țările de Jos, Luxemburg, Germania și România.

Despre WDP Romania
WDP România are o prezență puternică pe piața locală, cu un portofoliu de aproape 2 milioane m². Parcurile industriale ale companiei sunt amplasate în întreaga țară, în toate zonele urbane importante – București, Timișoara, Pitești, Arad, Cluj, Brașov, Sibiu, Brăila, Deva, Constanța, Râmnicu Vâlcea și Ploiești. WDP România este lider de piață în dezvoltarea de facilități built-to-suit și în oferirea de soluții personalizate pentru companii din diverse domenii, cum ar fi producție, retail, farmaceutic sau logistică.

Sus