Nici la a doua licitație lansată pentru atribuirea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru nu au fost depuse oferte admisibile. Astfel că și această licitație a fost anulată.
În prima licitație ,încheiată în august anul acesta, contractul avea valoarea estimată de aproape 14 milioane de euro, fără TVA. Singura ofertă, depusă de firma Electromontaj, nu a fost considerată admisibilă.
Ulterior, autoritatea contractantă, SPEEH Hidroelectrica SA, a relansat licitația pentru contractul estimat de data aceasta la aproape 16 milioane de euro, fără TVA. La termenul limită pentru depunerea ofertelor nu a fost depusă nicio ofertă iar licitația a fost automat anulată.
Obiectul contractului îl constituie echiparea Casei Vanelor Fluture cu patru vane DN 4200 noi. Acest nod de presiune reprezintă punctul de securitate în operarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru.
Vanele trebuie să asigure închiderea în condiții de siguranță a debitului de apă în situația unei avarii apărute la aparatul director al unuia dintre hidroagregatele din centrală sau în cazul unei avarii pe conductele forțate.
Cu o capacitate instalată de 210 MW, Hidrocentrala Stejaru este supusă unui amplu proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi și implementarea unor tehnologii de ultima generație.
Hidrocentrala Stejaru, situată pe răul Bistrița, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui, este cea mai mare hidrocentrala din România.
Proiectul său a început și a fost finalizat în anii 1950, iar centrală a fost pusă în funcțiune în 1960.
Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o înălțime de 127 metri și o lungime de 435 metri.
Lacul de acumulare format, cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi și o suprafață de 32,6 kmp, fiind cel mai mare lac artificial din România.