Oferte locuri de munca top

Protectia cumparatorilor in tranzactiile imobiliare: o noua propunere legislativa

Pentru protecția cumpărătorilor în tranzacțiile imobiliare o nouă propunere legislativă a fost înaintată de parlamentari.

Propunerea vizează, în special, proiectele de dezvoltare imobiliară ce implică condominii și cartiere rezidențiale construite de către dezvoltatori imobiliari.

Inițiativa vine după ce săptămâna trecută mai mulți deputați PSD propuseseră ca avansul plătit de cumpărători să nu poată depăși depăși 10% din prețul total al imobilului.

Acum, mai mulți deputați USR au înaintat o propunere legislativă privind responsabilitatea contractuală și răspunderea financiară în antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate cu dezvoltatori imobiliari.

Se urmărește introducerea unor măsuri menite să crească responsabilitatea dezvoltatorilor și să asigure un cadru transparent și sigur pentru ambele părți ale contractelor pentru desfășurarea acestor tranzacții:

Obligatia dezvoltatorului imobiliar de a detine o asigurare pentru transferul de proprietate

O problemă frecvent întâlnită pe piața imobiliară este aceea a nefinalizării proiectelor de către dezvoltatori, fie din lipsa de fonduri, fie din cauza insolvabilității acestora.

Prin obligarea dezvoltatorilor de a deține o poliță de asigurare care să acopere riscurile asociate transferului de proprietate, măsura propusă oferă cumpărătorilor o garanție că, în cazul în care proiectul nu este finalizat sau dezvoltatorul devine insolvabil, sumele plătite drept avans sunt protejate.

Polița de asigurare va acoperi riscuri precum nefinalizarea lucrărilor, falimentul dezvoltatorului sau alte situații care ar împiedica transferul proprietății către cumpărător la finalul contractului.

Interdicția încheierii de antecontracte și promisiuni fără notarea autorizației de construire și a planului de apartamentare

Prin această reglementare se impune ca orice antecontract sau promisiune de vânzare – cumpărare pentru imobilele din condominii să fie încheiat doar după ce autorizația de construire este notată în Cartea Funciară și planul de apartamentare este întocmit și înregistrat.

Prin această cerință vor fi evitate situațiile în care cumpărătorii sunt puși în fața unor obstacole juridice sau administrative după semnarea antecontractului, având certitudinea că toate formalitățile legale au fost îndeplinite anterior.

Obligativitatea formei autentice și înscrierea în Cartea Funciară a antecontractelor și promisiunilor

În vederea asigurării unei protecții juridice solide pentru cumpărători, proiectul de lege prevede ca toate antecontractele sau promisiunile de vânzare-cumpărare pentru imobilele din condominii trebuie să fie încheiate în formă autentică și înscrise în Cartea Funciara ad validitatem.

Aceasta măsura garantează că documentele au o forță juridică adecvată și că orice tranzacție este transparentă.

De asemenea, înscrierea simultană a unei ipoteci legale pentru avansul achitat oferă cumpărătorilor un grad suplimentar de protecție, asigurându-se astfel că aceștia au un drept real de garanție asupra imobilului, corespunzător sumelor plătite în avans.

Limitarea avansului la 15% din valoarea contractului în lipsa asigurării

Un alt punct important al proiectului de lege este limitarea avansului care poate fi solicitat de dezvoltatori la 15% din valoarea contractului, în cazurile în care aceștia nu dețin o asigurare pentru transferul de proprietate.

Depunerea banilor într-un cont cu destinație specială și răspunderea administratorului

Pentru a evita utilizarea necorespunzătoare a sumelor achitate drept avans, proiectul de lege impune obligația dezvoltatorilor de a deschide un cont bancar cu destinație specială, destinat exclusiv acoperirii costurilor de construire. Administratorul va răspunde personal pentru utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.

Propunerea este în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus