Oferte locuri de munca top

Autostrada Targu Mures – Targu Neamt: Un sfert din traseu este in proiectare

Din cei circa 216 km pe care îi va avea Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, un sfert sunt în proiectare, respectiv 54,3 km.

Restul sunt încă în licitație sau în curs de lansare a procedurilor de achiziție publică aferente.

Din aceștia, pentru 42,7 km au fost depuse oferte pentru atribuirea contractelor de proiectare și execuție, oferte ce urmează să fie evaluate până pe 20 noiembrie.

Alți aproape 120 km sunt deja sau vor intra curând în licitație pentru atribuirea contractelor de proiectare și execuție.

Partea aflată în proiectare include capetele acestei autostrăzi, și anume: Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km, Lot 1A) și Secțiunea III Leghin – Târgu Neamț (29,9 km).

Zona montană, Secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin are șase loturi, dintre care pentru două sunt în curs de evaluare ofertele de proiectare și execuție:

* Lot 1B: Miercurea Nirajului – Sarateni (23,4 km) – data limită pentru evaluarea ofertelor 11 noiembrie

* Lot 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km) – documentația a fost transmisă la ANAP

* Lot 1D Joseni  – Ditrău (14,4 km) – în licitație, cu termen de depunere a ofertelor pe 25 noiembrie

* Lot 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km) – până la finalul acestei săptămâni ar urma să fiex transmisă documentația la ANAP

* Lot 2B Grințieș – Pipirig (31,5 km) – va intra în licitație până la finele anului, potrivit CNIR

* Lot 2C, Pipirig – Vânători Neamt (Leghin) (19,3 km) – data limită pentru evaluarea ofertelor 20 noiembrie.

În ceea ce privește Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, au fost avizați indicatorii tehnico-economici în ședința Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe la Ministerul Dezvoltării. Următorul pas pentru această autostradă îl reprezintă aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern.

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț are valoarea estimată de peste 7,35 miliarde euro, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați prin HG.

Valoarea investiției pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (circa 96 km) a fost estimată de oficiali ai Ministerului Transporturilor la peste 5,3 miliarde euro.

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț

* Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km, Lot 1A), se află în proiectare.

Ordinul de începere proiectarea fost dat de CNAIR pe 31 mai 2024.

Contractul a fost atribuit firmei Nurol Insaat ve Ticaret A.S., din Turcia. Valoarea contractului este de peste 2,461 miliarde lei fără TVA.

Constructorul are la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Conform termenului contractual, această autostradă ar trebui finalizată în noiembrie 2026.

* Secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin (156,8 km) este finanțată prin Programul Transport 2021-2027 și a fost predată Companiei Naționale de Investiții Rutiere în iunie 2024 de către CNAIR.

Valoarea totală estimată pentru această secțiune este de peste 6,5 miliarde de euro.

Secțiunea II este împărțiă în:

1) Lot 1B: Miercurea Nirajului – Sărățeni (23,4 km)

Pentru acest lot au fost depuse două oferte, aflate în evaluare până pe 11 noiembrie. Contractul are o valoare estimată în intervalul 3,35 – 3,95 miliarde lei fără TVA.

Pe traseu vor mai fi construite două tuneluri bidirecționale cu o lungime însumată de aproximativ 1,07 km: – un tunel bidirecțional (740 m) în apropierea localității Măgherani,

– un tunel bidirecțional (330 m) în apropierea localității Chibed.

2) Lotul 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km)

Documentația acestui lot a fost trimisă la ANAP pentru validare la data de 7 octombrie.

Lotul se desfășoară în județele Mureș și Harghita.

Durata de realizare prevăzută este de 54 de luni, din care 14 luni pentru proiectare și 40 de luni pentru execuție.

Contractul include și realizarea mai multor lucrări de artă: 39 poduri și pasaje, trei tuneluri unidirecționale, patru polate și două ecoducte. Polatele sunt copertine de beton de protecție împotriva căderilor de pietre sau ebulment. Astfel de protecții se regăsesc și pe Transfăgărășan, sau pe DN 57 Clisura Dunării.

Lungimea pasajelor și a tunelurilor pe Lot 1C este de 16 kilometri reprezentând 50% din lungimea totală a acestui lot de autostradă. Cel mai lung pasaj va avea 1736 metri (pasajul peste DN 13 A și Calea Ferată, iar cel mai înalt viaduct va avea 45 de metri. Pe traseul lotului 1C sunt prevăzute două parcări de scurtă durată (stânga/dreapta) cu 12 spații de încărcare pentru mașini electrice.

3) Lot 1D, Joseni – Ditrău (14,40 km)

Licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție acestui lot a demarat pe 14 octombrie. Durata de execuție prevăzută este de 34 de luni, din care 10 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția propriu-zisă.

Pe traseul lotului Joseni –Ditrău, care se desfășoară în județul Harghita, sunt prevăzute 21 de pasaje și viaducte (trei dintre acestea fiind ecoducte) și un nod rutier tip ”trompetă” la Joseni.

De asemenea, va fi amenajat un spațiu de servicii (stânga/dreapta) tip S1 care include zonă comercială, benzinării și toalete.

3) Lot 2A, Ditrău – Grințieș, 37,90 km și

4) Lot 2B, Grințieș – Pipirig, 34,10 km. Pentru loturile 2A și 2B urmează ca CNIR să transmită la ANAP spre validare documentația de atribuire.

Conform CNIR, cele patru loturi dintre Sărățeni și Pipirig vor fi în procedură de licitație până la finalul lunii noiembrie.

5) Lot 2C, Pipirig – Vânători Neamt (Leghin)

Ofertele pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție sunt în evaluare până la 20 noiembrie. Valoarea estimată este de 3,837 miliarde lei, fără TVA.

* Secțiunea III Leghin – Târgu Neamț (29,9 km), finanțată prin PNRR.

Contractul a fost atribuit pe 31 octombrie 2023 asocierii SA & PE Construct SRL (lider), Tehnostrade S.R.L., Spedition UMB, la prețul de 1,568 milioane lei fără TVA.

Ordinul de începere pentru proiectare a fost dat la 1 februarie 2024.

Durata contractului este de 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție).

În prezent, antreprenorul a predat Proiectul Tehnic, care este în analiză la CNAIR.

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, A8 a fost predată de către CNAIR la CNIR.

Acest tronson a primit ultimul aviz de la Consiliul Interministerial, iar proiectul urmează să fie aprobat de Guvern. Valoarea totală estimată este de 26,39 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Traseul acestui tronson se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iași, având ca punct de începere localitatea Moțca și tranzitând localitățile Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si Ungheni, unde va avea loc conexiunea cu noul pod la nivel de autostradă peste Prut de la Ungheni.

Principalele caracteristici prevăzute pe acest tronson al autostrăzii sunt: 93,2 km lungime traseu, 101 structuri (poduri și tunele), 14 tuneluri, patru spații de servicii, două centre de Intreținere și Coordonare, 11 noduri rutiere, șase parcări de scurtă durată.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus