Oferte locuri de munca top

Productia industriala continua sa scada

Tendința de contracție a activității industriale a persistat și în trimestrul al treilea, însă la o intensitate mai redusă, apreciază ancheta de conjunctură a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Principalele provocări rămân blocajele din lanțurile de aprovizionare și distribuție, costurile ridicate ale forței de muncă în anumite sectoare și o ușoară creștere a prețurilor de producție.

Astfel, analiza evoluției industriei pentru trimestrul III 2024, comparativ cu trimestrul similar, bazată pe estimările agenților economici, indică o tendință ușor negativă a activității industriale, respectiv o creștere moderată a cererii, în special pe piața internă, dar şi pe piețele externe.

Este de așteptat ca producția industrială să scadă uşor, cu 0,1% în al treilea trimestru al anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În contextul unei posibile majorări atât a cifrei de afaceri în volum pe piața internă (3,9%), cât şi a cererii externe (1,9%), se estimează că cifra de afaceri totală din industrie va creşte cu 2,5%.

În ceea ce privește stocurile de produse finite, se anticipează că acestea vor continua să scadă, dar pe un trend mai moderat, cu o reducere de 5,2% în trimestrul III 2024.

De asemenea, se estimează o uşoară diminuare a numărului mediu de salariați, de 0,5%, în aceste condiții menținându-se acelaşi nivel al productivității muncii.

În contextul evoluţiei acestor indicatori economici, pentru primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, se estimează un parcurs negativ al producției industriale, cu o scădere de 1,5%.

Aceasta apare în contextul unei creșteri semnificative de 9,2% a cererii pe piața internă, ceea ce sugerează că se va exercita presiune asupra stocurilor.

De altfel, se estimează o scădere a stocurilor de produse finite cu 15,3%, după o reducere considerabilă de 19,8% în primul semestru, ceea ce reflectă eforturile de ajustare a ofertei la cererea crescută.

În ceea ce privește piața externă, cifra de afaceri se preconizează să crească cu 0,6%, astfel că volumul total al cifrei de afaceri din industrie este anticipat să crească cu 6,3% față de nivelul înregistrat în perioada ianuarie – septembrie 2023.

Această dinamică sugerează că, deși producția întâmpină dificultăți, cererea în creştere și ajustarea stocurilor contribuie la o îmbunătățire generală a cifrei de afaceri în industrie.

De asemenea, numărul mediu de salariați ar putea înregistra o uşoară diminuare de 0,1% în primele nouă luni, ceea ce ar putea conduce la o scădere de 1,7% a productivității muncii.

Agenţii economici previzionează pentru trimestrul III 2024, faţă de trimestrul anterior o scădere a producţiei industriale cu 0,6% și o contracție a cifrei de afaceri totale pe industrie de 4,7%.

Această evoluţie este cauzată în principal de o reducere importantă a cererii, atât pe plan extern (-4,8%) cât și pe piața internă (-3,1%), această diminuare a cererii având un impact direct asupra creșterii stocurilor de produse finite, estimate să avanseze cu aproximativ 9%.

Astfel, în perioada iulie – septembrie 2024, agenții economici estimează o creștere a stocurilor de produse finite cu 9,4%, după scăderile observate în trimestrele anterioare ale anului.

Această evoluţie de majorare a stocurilor este previzibilă în contextul unei scăderi atât a producţiei industriale, cât şi a cifrei de afaceri pe total.

De asemenea, este preconizată şi o ușoară reducere a numărului mediu de salariați, de 0,4%, care, corelată cu o contracţie de 0,6% a producției industriale va conduce la o creștere modestă a productivității muncii de doar 0,1% comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului.

Aceste tendinţe indică o adaptare a pieței la condițiile economice actuale, în care agenții economici își ajustează stocurile și forța de muncă pentru a face față variaţiilor cererii.

Numărul mediu de salariaţi

Pe baza datelor transmise de respondenţi şi a evoluţiei din prima jumătate a anului 2024, se estimează pentru cel de-al treilea trimestru un număr de circa 1.284 mii persoane, ceea ce ar reprezenta o scădere cu 0,4%, a numărului de salariaţi faţă de trimestrul anterior, în timp ce comparativ cu trimestrul similar, se aşteaptă o reducere cu 0,5%.

În aceste condiţii, la nivelul primelor nouă luni ale anului curent, se poate anticipa un număr mediu de salariaţi pe total industrie mai mic cu 0,1%, comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2023.

Astfel, mai mult de jumătate dintre ramurile industriale vor înregistra scăderi ale numărului de salariaţi, la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului curent faţă de trimestrul anterior, iar pentru câteva sectoare afectate într-o măsură mai mare de restrângerea activității se prevăd reduceri de personal de peste 1% şi anume: extracţia minereurilor metalifere (-5,2%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (-4,4%), fabricarea produselor textile (-2,2%), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (-2,0%) sau fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-1,8%).

Pentru o treime din ramurile industriale se aşteaptă, însă, creşteri ale numărului de salariaţi, majorări de personal mai mari de 0,5% regăsindu-se în sectoare precum: fabricarea băuturilor (1,9%), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (0,8%), alte activităţi extractive (0,8%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (0,5%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (0,5%).

Productivitatea muncii

În al treilea trimestru al anului curent, în contextul unei scăderi estimate a volumului producției industriale cu 0,6% și a reducerii numărului de salariați din industrie cu 0,4%, se anticipează o ușoară creștere a productivității muncii cu 0,1% față de trimestrul II 2024.

Comparativ cu trimestrul similar, se prevede menţinerea evoluţiei productivităţii muncii, iar la nivelul primelor nouă luni se estimează o scădere de 1,7% a acestui indicator față de aceeași perioadă din 2023.

Costul unitar cu forţa de muncă

Pentru al treilea trimestru al anului 2024, agenții economici se așteaptă la o ușoară creștere de 0,1% a costului unitar cu forța de muncă față de trimestrul anterior, precum și la o majorare de 12,3% comparativ cu trimestrul similar din 2023.

Această creștere ar fi corelată cu o majorare de 12,3% a salariului net pe total industrie și o posibilă menținere a productivității muncii în aceeași perioadă.

În aceste condiții, pentru perioada ianuarie – septembrie 2024, se estimează o creștere a costului unitar cu forța de muncă de 13,3%, susținută de o majorare de 11,5% a salariului net și o posibilă scădere de 1,7% a productivității muncii în aceeași perioadă.

Preţurile producţiei industrial

Pe baza estimărilor agenților economici din sectorul industrial, se așteaptă ca în al treilea trimestru al anului curent costurile de producție să revină pe o traiectorie pozitivă, crescând cu 4,6% față de trimestrul II 2024.

Această evoluție este susținută de o majorare de 5,9% a prețurilor pe piața internă și o creștere de 0,9% a prețurilor pe piața externă.

Comparativ cu perioada iulie-septembrie 2023, prețurile de producție pe total se preconizează că vor crește cu 4,2%, în special datorită unei posibile majorări de 4,7% a componentei interne.

În contextul majorărilor prevăzute pentru trimestrul III, avându-se în vedere şi evoluţia semestrială pe ansamblul primelor nouă luni, se estimează o reducere de 1,4% a prețurilor producției industriale comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2023, influențată în principal de o scădere de 2,6% a componentei interne.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus