Oferte locuri de munca top

Plafon pentru avansul platit la cumpararea de locuinte

Avansul cerut de dezvoltatori la vânzarea locuințelor în curs de construire ar putea fi plafonat, potrivit unei propuneri legislative înaintată de mai mulți deputați PSD.

Propunere legislativă va completa Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, deși subiectul nu are nicio legătură cu tema acestei legi.

Măsura vizează limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare.

Astfel, avansul nu va putea depăși 10% din prețul total al imobilului. Prin aceasta se dorește reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcției imobilului și garantarea unor condiții contractuale mai echitabile.

Totodată, plafonul va putea să crească până la 40%, dar numai în cazul în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare a investiției emisă de o societate de asigurare. Această asigurare ar trebui să protejeze cumpărătorul în situația nerespectării contractului de către dezvoltator.

Sumele plătite cu titlu de avans se vor achita într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și vor putea fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect.

Inițiatorii subliniază faptul că există riscuri în piața imobiliară legate de tranzacțiile privind imobile aflate în faza de construcție. Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către dezvoltator.

Propunerea este înregistrată la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus