Oferte locuri de munca top

Francezii si japonezi ar putea sa finalizeze proiectul Tarnita – Lapustesti

După ce planul A de închidere a licitației pentru atribuirea SF-ului pentru proiectul Tarnița – Lăpuștești nu a funcționat, trebuie pus în aplicare planul B, este de părere ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a declarat: ”Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial”.

EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. Este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați.

ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.

Cele două mari companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei.

”Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioși, stabili, de încredere și care au dovedit că știu și pot să implementeze proiecte mari. Așa cum este Tarnița-Lăpuștești pentru țara noastră”, a declarat Sebastian Burduja.

Proiectul Tarnița – Lăpuștești este vechi de 50 de ani, ignorat și pasat de la un an la altul, deși contribuie substanțial la securitatea sistemului energetic, la prețuri corecte și, nu în ultimul rând, la producția de energie curată și stocarea de mari dimensiuni.

La începutul mandatului ca ministru al Energiei, Burduja spune că a fost scos de la sertar proiectul și a mandatat conducerea SAPE să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate.

”SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ofertele pentru elaborare SF sunt în evaluare până pe 21 octombrie

Potrivit SEAP, licitația pentru atribuirea contractului de elaborare Studiu de Fezabiltate şi Documentație tehnico-economică precum și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie), aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești a fost lansată pe 15 ianuarie 2024.

Pe 18 iunie au depus oferte:

– Ofertant unic: Baran Israel Ltd,

– Asocierea: SMM Invest Co SRL (lider), Hydro Proiect Invest, Hidrotim, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE – CA Bucureşti Subunitatea Icemenerg,

Ofertele se află în evaluare calificare și tehnică până pe 21 octombrie 2024.

Valoarea totală a contractului este estimată la 17,5 milioane de lei fără TVA.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus