Oferte locuri de munca top

Reabilitarea blocurilor: Clarificarea conditiilor de suportare de la bugetul local a cotei asociatiilor de proprietari

După mai multe modificări legislative, Programul Național de Reabilitare Termică a Blocurilor de Locuințe a ajuns să fie ineficient. Ca urmare, Senatul a votat măsurile pentru eficientizarea acestui program național.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că blocajul a fost generat de o lacună legislativă, respectiv neclarificarea condiției suportării de la bugetul local a cotei care revenea asociației de proprietari, prevăzută ca excepție de la regulă și deci ca situație excepțională pentru care Consiliul Local trebuia să stabilească reguli și criterii de încadrare.

Conform noilor prevederi, autoritățile administrației publice locale vor putea asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor sau fără recuperarea sumelor.

Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari va putea fi asigurată integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor Bucureștiului, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație.

Propunerea legislativă a fost trimisă la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Ce probleme a avut programul național

În cadrul misiunilor de audit s-a constatat faptul că lucrările de reabilitare au fost finanțate în foarte mică măsură de la bugetul de stat, motivat de lipsa fonduri și de procedurile foarte greoaie și îndelungate de introducere în Programul Național și de accesare a fondurilor, iar cazurile de suportare de către asociațiile de proprietari a cotelor prevăzute în timp de lege, au fost izolate.

Pentru perioada 2010-2014, cota suportată de asociațiile de proprietari a fost de 0,27% din totalul cheltuielilor de reabilitare suportate de cele 6 sectoare ale Municipiului București, iar cota suportată de la bugetul de stat a fost de 4,35% (față de 50% cât prevedea actul normativ).

Începând cu noiembrie 2012, modalitatea de finanțare a lucrărilor a fost modificată. Pentru cota de minim 10% suportată de asociație s-a prevăzut posibilitatea recuperării de la asociațiile de proprietari prin instituirea unei taxe de reabilitare termică calculată pe o perioadă de maxim 10 ani.

Cu această măsură Programul a intrat din nou în blocaj, ca urmare a nestabilirii și aprobării de către administratorii locali a cotei datorate de asociațiile de proprietari, și a modalităților concrete de încasare a taxei de reabilitare precum și a reticenței sau refuzului asociațiilor de proprietari de suportare a unei cote din cheltuieli, în condițiile în care anterior toate cheltuielile au fost suportate de la buget.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus