Principalele avantaje
Plăcile de gips carton, cunoscute și sub denumirea de „rigips” sunt structuri de tip „sandwich” obținute prin turnarea de gips între două straturi de carton special. Acest material de construcție a devenit treptat un element esențial în proiectele urbanistice moderne, oferind soluții rapide și versatile pentru compartimentarea spațiilor interioare, realizarea de tavane false, placări, polițe sau diverse decorațiuni arhitecturale.
5 Tipuri de rigips
Pe piața din România există cel puțin cinci tipuri de rigips, potrivite pentru a fi utilizate atât în interior cât și la exterior, respectiv pentru pereți sau tavane:
- Rigips standard sau de uz general (de culoare gri) – este cel mai folosit de către constructorii din țara noastră și are o utilizare universală, fiind potrivit pentru interioarele spațiilor de locuit și al clădirilor comerciale
- Rigips anti-umezeală (de culoare verde) – folosit în speciale pentru spațiile cu umiditate crescută și cu probleme cu igrasia, cum sunt băile, bucătăriile sau cămările
- Rigips ignifug (de culoare roșie/roz) – folosit pentru spațiile predispuse la incendii sau foc, însă sunt potrivite a fi folosite și pentru alte categorii de spații, pentru o siguranță suplimentară; trebuie menționat faptul că aceste placi nu sunt 100% ignifuge, ele garantând o protecție la foc de pana la 3 ore
- Rigips antifonic (de culoare albastră) – se folosește pentru zonele care necesită izolare fonică superioară, respectiv la studiouri, compartimente tehnice, dar și în construcțiile rezidențiale
- Rigips cu polistiren pentru exterior
Avantajele principale ale folosirii structurilor din rigips:
- Versatilitatea ridicată. Cum arătam mai sus, principala calitate a acestui material îl reprezintă versatilitatea și adaptabilitatea la diverse idei de amenajări, dar și la diferitele tipuri de spații. Acest fapt transformă rigipsul într-o alegere perfectă pentru proiectele de construcție și renovare sau pentru orice alte proiecte de tip DIY. Cu ajutorul acestui material se pot crea suprafețe drepte și netede, dar și structuri complexe, cum ar fi tavanele suspendate sau nișele decorative.
- Eficiență de resurse. Rigipsul, spre deosebire de materialele similare, are un preț considerabil mai mic, fapt care-l transformă într-o soluție economică. În plus, spre deosebire de zidărie sau tencuială, rigipsul poate fi montat foarte rapid, reducând semnificativ durata unui șantier. Pentru a beneficia pe deplin de aceste avantaje, este esențial ca montajul sa fie realizat în mod profesionist, de către personal calificat și cu autorul unor scule specializate, cum sunt macaralele pentru rigips. Un astfel de dispozitiv, pe care îl poți găsi pe site-ul Micul-Meseriaș, oferă posibilitatea montării plăcilor de gips-carton chiar de către o singură persoană, fără niciun efort! Această macara face ca erorile de montare, precum tăieturile greșite și fixarea incorectă, să fie mult mai mici.
- Durabilitatea construcției. Durabilitatea în timp și stabilitatea structurilor de rigips sunt influențate, bineînțeles, și de calitatea montajului. O lucrare profesională, care respectă toate normativele de montaj, va avea o rezistenta sporită în timp, și te vei putea bucura pe o perioadă mai lungă de proiectul realizat.
- Izolare termică și acustică superioare. O structura din rigips de calitate, montată eficient și profesional, poate contribui la îmbunătățirea izolației termice și acustice a unui spațiu. De asemenea, prin integrarea unor materiale izolatoare specializate între plăcile de rigips, cum e vata minerală sau polistirenul expandat, se va obține un confort termic și fonic mult superior altor tehnici de reabilitare termică.
- Creșterea gradului de personalizare a spațiilor. Pe lângă funcționalitatea sa remarcabilă, rigipsul oferă și o mare libertate de design, permițând crearea unor spații estetice și personalizate deosebite. De la tavane suspendate, cu forme și profile specifice, la pereți cu nișe și suporți pentru leduri incastrate, limita de doar imaginația. Potențialul de personalizare este așadar unul foarte mare, totul ținând de priceperea meșterului și ideile estetice care apar.
Rigipsul este, așadar, un material care, deși pare firav, este perfect pentru realizarea pereților în compartimentările interioare. Chiar dacă acești pereți nu sunt unii de rezistență, ei pot prelua fără probleme solicitările care apar, de exemplu pentru montarea unor obiecte pe perete, cum e un suport TV, un cuier sau chiar mobilă. Există dibluri speciale pentru rigips, astfel încât orice ancorare să fie una solidă, iar peretele să-și păstreze rezistența intactă.