Oferte locuri de munca top

Petrolul, la cel mai ridicat pret din 2023 si pana in prezent

Prețul petrolului se îndreaptă spre cea mai mare creștere săptămânală de la începutul anului 2023 pe fondul temerilor că Israelul ar putea decide să lovească facilitățile petroliere iraniene, menținând piața în alertă, potrivit Bloomberg.

Țițeiul Brent a fost tranzacționat vineri la 78 de dolari pe baril, după o creștere de 5% joi, iar petrolul West Texas Intermediate a fost de 74 de dolari.

Cotația petrolului a crescut cu aproximativ 8% săptămâna aceasta, înregistrând cea mai mare creștere de la începutul anului trecut, pe măsură ce escaladarea ostilităților a mărit posibilitatea ca aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu să fie perturbată.

Israelul și Iranul, precum și aliații Teheranului din Liban, Gaza și Yemen, s-au confruntat în ultimul an, stârnind temeri pentru un conflict total care ar putea atrage și alte țări. Există „temeri că Israelul va viza capacitățile de producție de petrol ale Iranului, lovind astfel Iranul acolo unde îl doare – la buzunar”, a declarat Vishnu Varathan, Head of Economics and Strategy în cadrul Mizuho Bank Ltd. din Singapore, citat de Bloomberg.

Orientul Mijlociu reprezintă aproximativ o treime din aprovizionarea mondială cu petrol. Iranul a pompat aproximativ 3,3 milioane de barili de petrol pe zi în ultimele luni, devenind al treilea cel mai mare producător din cadrul OPEC.

Citigroup Inc. a estimat că un atac major al Israelului asupra capacității de export a Iranului ar putea scoate de pe piață 1,5 milioane de barili pe zi. Dacă Israelul ar lovi infrastructura minoră, s-ar putea pierde între 300.000 și 450.000 de barili.

Clearview Energy Partners a declarat că o întrerupere a fluxurilor de la gura Golfului Persic ar putea crește prețul petrolului cu 13 până la 28 de dolari pe baril.

Totodată, există voci sceptice în privința probabilității unei perturbări semnificative a pieței. Un atac al Israelului asupra facilităților petroliere iraniene este „cea mai puțin probabilă” opțiune, potrivit ANZ Group Holdings.

O astfel de mișcare ar deranja partenerii Israelului, inclusiv SUA, și ar putea induce, de asemenea, un răspuns mai sever din partea Teheranului, au spus analiștii Daniel Hynes și Soni Kumari într-un raport.

Cu toate acestea, piețele emit semnale de avertizare, deoarece investitorii pariază că prețul petrolului ar putea crește în continuare.

Dincolo de criză, alianța OPEC+ a reafirmat un plan de a începe restaurarea unor capacități închise începând din decembrie, în timp ce Libia a început să repornească producția după ce un impas politic din țară s-a ameliorat.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus