Oferte locuri de munca top

Vechime in munca pentru romanii care lucreaza in UE

Românii care au muncit în străinătate ar putea avea vechime în muncă inclusiv în România.

În prezent, legea nu distinge între munca prestată pe teritoriul României sau în afara acestuia. Așadar mai mulți senatori și deputați USR au propus ca și munca în străinătate în baza unui contract individual de muncă să confere salariatului vechime în muncă.

În această privință, inițiatorii amintesc faptul că statele UE dispun de mecanismele necesare pentru recunoașterea experienței profesionale a cetățenilor acestor state.

În această situație poate fi luată în calcul perioada muncii în străinătate ca vechime în muncă.

Persoana în cauză ar trebui să prezinte documentele din care să rezulte perioada în care a prestat activitate în baza unui contract de muncă individual de muncă, funcția și principalele atribuții.

Inițiatorii atrag atenția că inclusiv în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ este considerată ca fiind vechime în specialitate inclusiv vechimea dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau ca profesie liberal în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în alte state cu care România a încheiat convenții de recunoaștere reciprocă a acestor drepturi, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfășurat o activitate într-o funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale.

Propunerea legislativă este înregistrată la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus