Oferte locuri de munca top

Prejudiciu estimat de peste 11 miliarde euro din frauda transfrontaliera cu TVA

O capacitate analitică mai puternică a Parchetului European (EPPO), combinată cu o putere și o responsabilitate analitică mult mai mari ale Europol, precum și anchetatori dedicați și specializați pentru cazurile EPPO în toate statele membre participante – sunt solicitate de procurorul-șef european, Laura Kövesi.

Aceasta a subliniat, într-un discurs ținut în Parlamentul European, că nu cere o extindere a competenței la crima organizată transnațională.

”Cu doar câteva clarificări în regulamentul nostru, EPPO ar putea deja contribui decisiv la această luptă. Dacă aș putea sugera ceva, ar fi să reexaminăm mandatul Europol.

Când vorbim despre întărirea arhitecturii antifraudă a UE, ar trebui să începem prin a oferi EPPO și Europol mijloacele de a lupta mai eficient împotriva crimei organizate. Un EPPO mai puternic împreună cu un Europol mai puternic reprezintă cea mai bună cale de urmat”, a spus  Laura Kövesi.

În investigația „Final Toast” din Sicilia, împreună cu Guardia di Finanza, EPPO l-a arestat pe fiul unui șef al clanului mafiot ‘Santapaola’ sub suspiciunea de fraudă cu TVA.

Frauda transfrontalieră cu TVA este considerată de crima organizată ca fiind cu risc scăzut și cu recompense foarte, foarte mari. ”Cel puțin până când EPPO a început să lucreze. Presupun că evaluarea riscurilor se schimbă”, apreciază Laura Kovesi.

Până la sfârșitul anului trecut, EPPO investighează mai mult de trei sute de cazuri de fraudă transfrontalieră gravă cu TVA, cu un prejudiciu estimat la peste 11 miliarde de euro. Aproape toate implicând puternic crima organizată.

”Atât timp cât aceasta rămâne o problemă pentru administrațiile fiscale și vamale, permitem acestor grupuri să devină mai bogate și mai puternice. Le facem lucrurile prea ușoare: dacă sunt prinse, plătesc o amendă, înființează o nouă companie și continuă. Trebuie să recunoaștem cu toții acest lucru: instrumentele administrative nu sunt suficiente pentru a combate frauda fiscală. Avem nevoie de drept penal. Există un ecosistem criminal transnațional”, subliniază procurorul șef al UE.

Operațiunile de fraudă cu TVA sunt finanțate cu bani din alte activități criminale. Furnizorii de servicii criminale foarte specializați spală bani proveniți din frauda cu TVA și alte activități criminale.

EPPO are dovezi privind operațiuni de spălare de bani ale mai multor grupuri de crimă organizată, inclusiv pentru activități criminale din afara competenței sale.

”Detectarea și raportarea fraudei care afectează bugetul UE trebuie încă să crească. Mai ales la nivel european. Dar nu mai poate fi vorba doar despre protejarea bugetului UE. Grupurile de crimă organizată vizează bugetul UE: subvenții, fondurile PNRR. Dar devin mai puternice în special prin fraude masive cu TVA și vame.

Așadar, în opinia mea, trebuie să începem cu cea mai periculoasă parte a fraudei în UE – ori de câte ori este implicată crima organizată”, concluzionează Laura Kovesi.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus