Lucrările de reabilitare a planșeului din Piața Unirii din București nu pot demara pentru că Primăria Generală întârzie emiterea autorizației de construire, acuză Daniel Băluță. primarul Sectorului 4.
”De ce a emis autorizație de construire în regim de urgență pentru consolidarea Podului Grant și de ce refuză să facă același lucru pentru Plașeul Unirii, în condițiile în care ambele structuri rutiere sunt încadrate în clasa tehnică IV – nesatisfăcător?”, întreabă primarul Băluță.
La rândul său, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat: ”Voi elibera autorizația de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, întocmai cum prevede legea. Am dat termen până vineri 27 Septembrie a.c. funcționarilor din primărie să facă o verificare a avizelor depuse până la această oră. Există periodic discuții tehnice între reprezentanții Primăriei Municipiului București și cei ai Primăriei Sectorului 4, în care ambele părți au arătat deschidere pentru obținerea tuturor documentelor impuse de lege și absolut necesare pentru un astfel de proiect de amploare care va afecta sever traficul rutier din centrul orașului pentru cel puțin 2 ani. Din toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare a planșeului, însă niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgență a autorizației.”
În cadrul ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență de ieri, la care au fost prezenți reprezentanți ai direcțiilor din cadrul PMB, Daniel Băluță a transmis primarului general mai multe întrebări legate de situația Podului Grant față de cea a Planșeului Unirii.
Primarul Băluță spune: ”Personal, nu înțeleg ce îl împiedică pe primarul general să vadă pericolul major ce ne pândește în centrul Bucureștiului și ce îl determină să tergiverseze autorizarea lucrărilor în regim de urgență pentru refacerea unei structuri care, dacă se prăbușeste, pune în pericol viața oamenilor.”
Totodată, primarul Sectorului 4 a mai afirmat:
”Sectorul 4 al Municipiului București prezumă buna credință a primarului general Nicușor Dan, care ne propune soluția unei autorizări în regim normal (care potrivit practicii Primăriei Capitalei ar putea dura între 30 și 60 de zile), cu condiția ca dumnealui să se angajeze public că va dispune instituțiilor din subordinea sa să ne elibereze avizele solicitate, tot de Primăria Capitalei.
În acest moment, ne lipsesc doar 3 avize, fix cele de la instituțiile aflate în subordinea PMB.
- Unul de la ALPAB, ai cărei reprezentanți ne-au comunicat faptul că eliberarea avizului nu este de competența lor și ne-au îndrumat către cabinetul Primarului General, adică spre instituția care ne solicitase avizul ALPAB.
- Fără acest aviz, pe care în mod evident nu-l putem obține, nu se poate elibera nici avizul Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei.
- Mai mult, ne lipsește și avizul Comisiei Tehnice de Circulație, instituție aflată, de asemenea, în subordinea Primărei Municipiului București.
Reprezentanții acestei comisii și-au motivat imposibilitatea eliberării avizului prin faptul că au rămas, în momentul de față, fără regulament de funcționare, lucru care înseamnă, de fapt, o desființare a acestei comisii.”