Oferte locuri de munca top

Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD) a lansat proiectul „Building our Sustainable Future”

Alina Bilan, Președintele Asociației Române pentru Dezvoltare Locală Durabilă

  • Mediul construit este responsabil pentru o parte seminificativă a consumului nostru de energie și resurse: 50% din toate materialele extrase, 30% din consumul de apă, 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 în faza de utilizare.

 

  • 85% din timpul vieții noastre, îl petrecem într-un spațiu construit
  • Proiectul include organizarea unor evenimente în cadrul cărora vor fi prezentate materiale, echipamente și tehnologii sustenabile pentru mediul construit, prin intermediul unor expoziții
  • În acest an, proiectul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României

Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Coordonator Departamentul pentru Dezxvoltare Durabila

 Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD) lanseaza cea de a treia ediție a proiectului “Building our Sustainable Future – soluții pentru mediul construit”, prima ediție fiind lansată în anul 2022. Anul acesta, proiectul se desfășoară în parteneriat cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României.

Acest proiect se concentrează pe informarea, conștientizarea și responsabilizarea cadrelor din învățământul universitar, a specialiștilor din administrație, companii publice și companii private, a studenților, din domenii conectate direct sau indirect cu problematica mediului construit.

“Mediul construit trebuie înțeles ca fiind mult mai mult decât o colecție de clădiri. Acesta reprezintă cadrul pentru activitatea umană și cuprinde clădiri (rezidențiale, comerciale, industriale, specializate), spații publice, parcuri și alte locuri amenajate, clădiri și monumente istorice, străzi și trotuare, infrastructură edilitară și rutieră precum și orice alt tip de infrastructură necesară nevoilor generale ale societății. Mediul construit -definit astfel pe scară largă- are impact direct asupra mediului natural și schimbărilor climatice, reprezentând în același timp un factor esențial pentru calitatea vieții. Colaborarea dintre Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă confirmă, rolul de catalizator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă și, nu în ultimul rând, angajamentul acestora și sprijinul pentru proiecte și inițiative de felul acesta în domeniul dezvoltării durabile, cum este și proiectul nostru”, Alina Bilan, Președintele Asociației Române pentru Dezvoltare Locală Durabilă.

Mediul construit este responsabil pentru o parte semnificativă a consumului nostru de energie și resurse: 50% din toate materialele extrase, 30% din consumul de apă, 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 în faza de utilizare. În același timp, carbonul încorporat în mediul construit a fost estimat la 10-12% din totalul emisiilor de carbon din mai multe state membre ale Uniunii Europene. Deșeurile din construcții și demolări reprezintă unul dintre cele mai grele și mai voluminoase (25%-30 %) fluxuri de deșeuri generate în UE.

Acesta reprezintă un factor extrem de important pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Petrecem 85% din timpul vieții noastre într-un spațiu construit și asta ne afectează direct calitatea vieții. De aceea conștientizarea acestui rol determinant și educația referitoare la sustenabilitatea mediului construit reprezintă elemente fundamentale pentru implicarea în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global.

Anul acesta ne vom concentra pe orașele Iași și București, unde vom avea în cadrul evenimentelor, o expoziţie de materiale, echipamente şi tehnologii sustenabile pentru mediul construit unde vor fi expuse o parte din aceste materiale. Totodată, participanţii vor avea ocazia să interacţioneze direct cu materialele şi să fie iniţiaţi în aplicarea tehnologiilor şi soluţiilor prezentate. Aceste materiale pot fi echipamente și tehnologii pentru calitatea apei, soluții pentru creșterea calității aerului, iluminat și confort vizual, materiale, echipamente și tehnologii pentru asigurarea confortului termic și a confortului fonic, etc.

Începând cu anul 2025 proiectul va cuprinde organizarea a 7 conferințe regionale corespunzătoare regiunilor de dezvoltare (Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru) și respectiv a unui summit internațional la București.

Sus