Oferte locuri de munca top

Colapsul unuia dintre cei mai mari constructori din Marea Britanie este „devastator” pentru industria constructiilor

Prăbușirea gigantului în construcții ISG, din Marea Britania,  este „devastatoare” pentru sector și ar putea duce la falimentul altor companii, a declarat directorul unei asociații comerciale din industrie, citat de BBC.

Directorul executiv al Build UK, Suzannah Nichol, a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC că multe firme mici din lanțul de aprovizionare nu își vor mai primi acum bani, punându-le viitorul în pericol.

Compania, care are contracte guvernamentale de peste 1 miliard de lire sterline, a intrat în faliment săptămâna trecută, iar 2.200 de angajați au fost concediați cu efect imediat.

ISG, deținută de compania americană Cathexis, este a șasea cea mai mare firmă de construcții din Regatul Unit după cifra de afaceri, potrivit Construction Index, cu venituri de aproximativ 2,2 miliarde de lire sterline. În trecut, a construit velodromul pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

Compania s-a confruntat cu dificultăți financiare timp de câteva luni, dar încercările de a obține un acord de salvare au eșuat.

Neil Hallsworth, din Nottingham, a fost manager de proiect la ISG de peste 15 ani. Deși este încrezător că va găsi un nou loc de muncă în altă parte, spune că este „devastat” și se simte foarte „afectat” după ce a aflat că face parte din cei care și-au pierdut locul de muncă. Spune că au existat zvonuri joi săptămâna trecută că ISG era în dificultate, dar abia la ora 16:00, vineri, „ni s-a spus că nu mai avem joburi, nici bani”.

„Este absolut demoralizant. Mă simt extrem de dezamăgit”, spune el.

Unii dintre contractori au de încasat sume enorme.

Paul Margan, din Princes Risborough, Buckinghamshire, conduce o mică afacere de familie care tocmai a finalizat o comandă de peste 20.000 de lire sterline pentru ISG, dar acum se teme că firma sa nu va fi plătită. A spus că a fost „șocat” de vestea administrației ISG și consideră situația „cu adevărat dezamăgitoare și demoralizantă”. Crede că guvernul ar trebui să intervină pentru a înăspri regulile cu privire la momentul în care firmele pot continua să opereze.

Domnul Margan spune că firma sa va fi în regulă, dar crede că „fără îndoială multe companii vor da faliment”.

Un alt furnizor al ISG, care a dorit să rămână anonim, a spus pentru BBC că are de recuperat sute de mii de lire sterline și că prăbușirea companiei „ne-ar afecta foarte mult”. „Știu de alți contractori care au de recuperat peste 1 milion de lire sterline și bănuiesc că unii dintre ei vor falimenta”, a spus el. Furnizorul a declarat că undele de șoc se vor resimți în întreaga industrie, dar a adăugat că, „având în vedere lipsa mare de forță de muncă și abilități în sector, mă aștept ca majoritatea angajaților [ISG] să fie în regulă”.

Construcțiile, „subevaluate”

Într-un e-mail trimis personalului săptămâna trecută, directorul executiv al ISG, Zoe Price, a spus că situația actuală a apărut din cauza „problemelor moștenite” legate de „contracte mari care au generat pierderi”, semnate între 2018 și 2020.

Potrivit analiștilor de date de la Barbour ABI, ISG era implicată în 69 de proiecte guvernamentale, inclusiv lucrări de renovare a închisorilor pentru Ministerul Justiției.

Compania lucra la 22 de proiecte pentru MJ, inclusiv un contract de 300 milioane de lire sterline pentru extinderea închisorii Grendon Springhill 2 și un contract de 155 milioane de lire sterline pentru extinderea a trei locații de închisori.

Compania era implicată și în 16 proiecte pentru Departamentul Educației și Departamentul Muncii și Pensiilor, potrivit Barbour ABI. „Ultima dată când am văzut un contractor principal de nivel 1 dând faliment (Carillion în 2018), proiecte precum Spitalele Royal Liverpool și Midland Metropolitan au fost întârziate cu până la șapte ani, iar costurile suplimentare ale acestor întârzieri trebuie luate în considerare”, a spus analistul Barbour ABI, Ed Griffiths.

Prăbușirea ISG este cea mai notabilă din sectorul construcțiilor din Regatul Unit de la intrarea în administrație a Carillion în 2018.

Observatorii industriei spun că declinul său este simptomatic pentru problemele din întregul sector, marjele de profit fiind de aproximativ 2%.

Vorbind în cadrul emisiunii Today, doamna Nichol a declarat: „Construcțiile continuă să fie subevaluate, iar oamenii subestimează costul construcțiilor. Deși au avut loc schimbări de la Carillion în urmă cu șase ani, este clar că nu s-au produs suficiente schimbări. Știm că sectorul construcțiilor funcționează pe marje foarte mici. Este suficient ca un singur proiect să meargă prost și să fie întârziat pentru a începe să apară probleme de flux de numerar”, a adăugat ea. „ISG a avut două contracte majore pe care le-a început, le-a mobilizat și apoi au fost oprite de client, și asta se întâmplă mereu în construcții.”

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus