Oferte locuri de munca top

Germania: Cel mai important indicator al economiei germane scade pentru a cincea luna consecutiva

Cel mai important indicator principal al Germaniei, indicele Ifo, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, conform Think ING.

Situația ilustrează faptul că economia germană se află în prezent într-un ciclu vicios de stagnare economică, care pare să se auto-întărească.

Analiștii spun: ”Poate ar trebui să urmăm sfatul trupei Green Day și să ne trezim din actualul coșmar macroeconomic german doar atunci când se termină septembrie. Sau, mai bine spus, septembrie 2025. Deocamdată, urmărirea datelor macroeconomice germane seamănă mai mult cu o plimbare lungă pe bulevardul viselor spulberate.”

După variațiile dezamăgitoare ale indicelui PMI de ieri, indicele Ifo – cel mai important indicator economic al Germaniei – și-a continuat tendința descendentă recentă și a scăzut pentru a cincea lună consecutiv la 85,4 în septembrie, de la 88,6 în august. Acum se află din nou la nivelurile înregistrate ultima dată la începutul anului. Componenta de evaluare actuală a fost puternic afectată, scăzând la 84,4 de la 86,4 în august, în timp ce componenta de așteptări a scăzut doar marginal la 86,3, de la 86,8 în septembrie.

Economia rămâne blocată în stagnare

Economia Germaniei se află din nou acolo unde era cu un an în urmă: codașul creșterii în zona euro, cu puține semne de îmbunătățire iminentă.

După contracția economiei în al doilea trimestru, toate indicatorii de sentiment disponibili pentru primele două luni ale celui de-al treilea trimestru oferă foarte puține motive de optimism.

Speranța ciclică ce a cuprins economia germană în primele luni ale anului a dispărut, în principal din cauza unei economii globale mai slabe, dar și a temerilor privind o răcire a economiei americane, a tensiunilor geopolitice în curs și a incertitudinii politicilor interne.

În plus, creșterea numărului de insolvențe și anunțurile individuale ale companiilor despre viitoarele restructurări de locuri de muncă încă atârnă precum sabia lui Damocles asupra unuia dintre puținele puncte forte ale economiei din ultimii ani: piața muncii.

Ca să fie și mai rău, recentele vești negative din industria auto germană sunt, într-o oarecare măsură, doar o altă ilustrare a problemelor structurale și ciclice în curs, dar, din păcate, probabil că alimentează și mai mult sentimentul negativ – un ciclu vicios perfect.

Cu toate acestea, oricât de deprimant ar fi acest nou episod de vești proaste, nu trebuie exclusă posibilitatea unor surprize pozitive spre sfârșitul anului.

În timp ce cea mai mare creștere a salariilor reale din ultimele decenii ar putea să îi facă pe consumatorii germani să își deschidă portofelele, în ciuda temerilor crescute privind pierderea locurilor de muncă, producția industrială ar putea totuși să vină în ajutor.

Stocurile au fost la niveluri ridicate pentru o perioadă de timp fără precedent. Ar fi nevoie doar de o mică îmbunătățire a comenzilor industriale pentru a inversa ciclul stocurilor și pentru a pune din nou producția industrială pe creștere.

Desigur, aceasta ar fi o îmbunătățire ciclică pornind de la niveluri foarte scăzute, modificând puțin narațiunea unei țări blocate în stagnare.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus