Măsuri de sprijin pentru activitățile de cercetare – dezvoltare au fost propuse de Ministerul Finanțelor într-un proiect de act normativ.
Firmele care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri vor putea beneficia de deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Măsura propusă este menită să încurajeze inovarea și progresul tehnologic.
Concret, Finanțele propun reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor pentru activitățile de cercetare-dezvoltare.
Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activitățile de cercetare-dezvoltare.
„Am propus extinderea facilităților și către cei care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni în sprijinul unor mari companii preocupate să inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc.”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor propune aplicarea acestei scăderi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Efectul stimulativ al măsurii propuse privind deducerea fiscală aplicabilă și la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta în:
- reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare;
- creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activităților de cercetare-dezvoltare;
- atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România;
- recunoașterea activităților de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevăr de importanță strategică.