Oferte locuri de munca top

3 mld euro pentru ca Romania sa produca

O amplă campanie de industrializare a țării a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Astfel, mai multe programe de finanțare ar urma să vină în sprijinul dezvoltării capacităților de producție industrială.

Planul „România produce” va avea un buget de 3 miliarde euro, destinat revitalizării industriei naționale.

Acest plan va fi împărțit în trei programe, după cum a precizat Marcel Boloș.

Program de reînnoire industrială

Acesta va avea o durată de 5 ani, și va fi format din trei piloni:

Pilonul I. Program de 1 miliard de euro pentru atragerea și dezvoltarea investițiilor private în economie

care va cuprinde:

1.⁠ ⁠Granturi de până la 30% pentru investițiile strategice, asigurând un sprijin financiar direct pentru companiile care investesc în modernizare și extindere.

2.⁠ ⁠Credit fiscal la finalizarea proiectelor de investiții, pentru a recompensa companiile care contribuie activ la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Valoarea creditului este de 10% – 25% din valoarea investiției.

3.⁠ ⁠Acces rapid la utilități publice și infrastructură, pentru a elimina barierele administrative și a accelera ritmul investițiilor.

4.⁠ ⁠Obținerea rapidă a avizelor și autorizațiilor necesare, pentru a facilita implementarea proiectelor de dezvoltare, precum acte de expropriere/achiziționare terenuri pentru implementare.

Pilonul II. Programul ”Investiții pentru producția industrială românească”

în valoare de 450 milioane euro, aflat deja în desfășurare prin HG 300/2024, urmărește revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România printr-un plan strategic de investiții.

Valoarea ajutorului este de 150 milioane euro pe an și prevede industriile chimică/electronică/lemnului/produse farmaceutice/construcții metalice.

Pilonul III. Program strategic destinat decarbonizării producției industriale și tranziției verzi a întreprinderilor mari din sectoarele siderurgic și chimic.

Va avea alocate fonduri de totale de 1 miliard euro și va fi finanțat din surse provenite din certificatele verzi.

Astfel, vor fi sprijinite companiile să reducă emisiile de carbon, să îmbunătățească eficiența energetică și să adopte tehnologii verzi.

Program special destinat industriei prelucrătoare

Va avea valoarea de 250 milioane euro și este destinat să sprijine exploatarea și prelucrarea zăcămintelor și bogățiilor solului românesc.

Programul Sprijin pentru micii industriași

ca formă de sprijin pentru industria românească și capitalul autohton, punând în primul plan dezvoltarea IMM-urilor românești.

Cu o alocare de 300 milioane euro, programul va oferi ajutor financiar direct și garanții pentru a impulsiona creșterea și modernizarea afacerilor locale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

 

Sus