Vor fi aduse clarificări privind situațiile apărute în procesul de modificare/suspendare a acreditării centralelor de producere a E-SRE3 acreditate până la data de 31 decembrie 2016, conform unui proiect de ordin (atașat la finalul știrii).
Producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care dețin în proprietate centrale electrice acreditate, vor putea solicita preluarea acreditării acestora în condițiile în care operatorii economici care au solicitat acreditarea centralei sunt în insolvență sau societățile au fost desființate, potrivit noilor prevederi.
Totodată, se introduce posibilitatea modificării acreditării atât în cazul creșterii, cât și în cazul scăderii puterii instalate a unei centrale acreditate.
Modificarea puterii instalate poate să rezulte atât ca urmare a înlocuirii unor echipamente aflate în componența centralei, care au caracteristici tehnice diferite față de cele ale echipamentelor montate inițial în centrală, cât și ca urmare a renunțării la o parte din echipamente fără instalarea altora.
În același timp, va fi posibilă acordarea unei decizii de acreditare odată cu încetarea aplicabilității deciziei inițiale în caz de divizare a unei centrale electrice acreditate aparținând aceluiași operator economic acreditat și în cazul în care se modifică datele de identificare ale operatorului economic acreditat, cu respectarea duratei de aplicare a sistemului de promovare prin CV prevăzută în decizia acordată inițial.
La momentul acordării acestei decizii, decizia acordată inițial își încetează aplicabilitatea.
Cererea de modificare a acreditării va fi însoțită de copii după documentele care atestă sigilarea de către operatorul de rețea a grupurilor de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile aparţinând solicitantului modificării acreditării și în cazul în care centrala electrică acreditată are în componență grupuri electrice care nu sunt acreditate, cazuri când perioada de aplicare a sistemului de promovare s-a încheiat pentru un grup din componența centralei sau a fost instalat un nou grup care nu beneficiază de acreditare.
Suspendarea acreditării va putea fi solicitată atât de către operatorul economic acreditat, în sensul că acesta a deținut centrala la momentul acreditării, cât și de operatorul economic care a preluat centrala acreditată și o deține în proprietate la data solicitării.
Măsura este necesară întrucât au fost întâlnite cazuri în care centrala acreditată a fost înstrăinată și operatorul economic care a deținut centrala la momentul acreditării este în insolvență sau a fost radiat de la Registrul Comerțului.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024