Oferte locuri de munca top

Sebastian Burduja: ”Nu putem sa toleram la nesfarsit preturi de doua, de trei ori mai mari decat în restul Europei”

Prețurile energiei din regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei, atrage atenția ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Aceasta a explicat cauzele, dar și determinarea pentru stoparea în viitor a creșterii prețurilor energiei, în cadrul evenimentului South East Europe Green EPC, dedicat construcției de capacități de producție a energiei din surse regenerabile.

„Creșterea ține de mai mulți factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producție hidro mai mică, de probleme în zona de interconexiune, de mentenanță pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer de export al energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către restul Europei, discutăm de un sprijin pe care îl dăm (…) și Republicii Moldova, dar și Ucrainei, și care creează o presiune pe prețurile din România. (…) Nu putem accepta la nesfârșit, dacă toți suntem într-o piață economică, într-o piață energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura și să tolerăm la nesfârșit prețuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei”, a punctat ministrul.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul pentru aprobarea inițierii primei licitații pentru Schema de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 noiembrie.

„Îmi doresc o licitație competitivă. Este un lucru bun pentru România, este un lucru bun pentru mediul privat. Înseamnă un preț fix de vânzare a energiei electrice timp de 15 ani de zile și îmi doresc în mod evident să fie un preț cât mai scăzut. Schema e o premieră europeană. E finanțată din Fondul pentru modernizare, (nr. și are o valoare de ) 3 miliarde de euro”, a explicat ministrul energiei.

Tot acesta a subliniat faptul ca putem să anticipăm că între 2028-2030 ne putem aștepta la o producție de 10.000 de megawați producție de energie verde, având în vedere toate contractele semnate și toate schemele lansate.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Patronatul Societăților de Construcții (PSC), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES, federație patronală constituită din două organizații ai căror membri sunt companii specializate în distribuția și furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale – ACUE și Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus