Oferte locuri de munca top

Cadastrul apelor: Proiect de aproape 36 mil euro

Pentru proiectul „Realizarea cadastrului apelor”, Guvernul urmează să aprobe astăzi nota de fundamentare privind necesitatea șI oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiții aferente.

Proiectul va costa în total aproape 36 milioane euro, iar finanțarea va fi asigurată din PNRR – Componenta C1 – „Managementul Apei”, Investiția I6 – „Realizarea cadastrului apelor”.

Obiectivul acestei investiții este de a delimita rapid albiile minore ale cursurilor de apă, utilizând tehnici de interpretare și prelucrare semiautomata a informațiilor satelitare disponibile la nivel mondial și european pentru aproximativ 70% din lungimea cursurilor de apa cadastrate, determinarea prin metode semiautomate a zonelor active hidromorfologic (eroziune/sedimentare), a punctelor critice ale infrastructurilor longitudinale ale cursurilor de apă, respectiv diguri, apărări de mal, în vederea prioritizării punerii în aplicare a Directivei privind inundațiile.

Cadastrul apelor va fi elaborat și operaționalizat prin:

* achiziționarea unui model digital de teren (D.T.M.)/ model digital de suprafață (D.S.M.) la nivel național, bazat pe informații satelitare, care va fi pus la dispoziția tuturor autorităților de stat;

* dezvoltarea de software pentru determinarea modificării albiei râurilor (procesul de eroziune/sedimentare), monitorizarea extracției de pietriș și potențialul de alunecare a solului în zonele cu baraje și lacuri de acumulare;

* digitizarea și delimitarea semiautomată a albiile minore ale cursurilor de apă pe baza imaginilor ortofoto D.T.M./D.S.M. și a imaginilor satelitare.

În cadrul proiectului cuprins la Investiția I6 – „Realizarea cadastrului apelor” se vor derula următoarele activități:

-Activitatea nr.1 – Achiziția de servicii de digitizare/prelucrarea informațiilor geografice, satelitare și LIDAR, în vederea delimitării albiilor minore.

-Activitatea nr. 2 – Achiziția de servicii de comunicare

-Activitatea nr.3 – Servicii de audit tehnic.

Proiectul are o valoare de 177.191 mii lei.

Durata de execuție este de 16 luni.

În România, peste un milion de hectare (ha) de teren sunt expuse inundațiilor, aproape un milion de români trăiesc în zone cu risc mare de inundații și peste 900 de comunități din țara sunt situate în zone cu risc ridicat de inundații.

Culegerea și prelucrarea rapidă a datelor exacte, precise și accesibile pentru zone cu acoperire mare sunt esențiale pentru sprijinirea procesului decizional, în special în gestionarea riscurilor și, de asemenea, o componentă vitală a măsurilor de prevenire și protecție pentru reducerea riscurilor și adaptarea la schimbările climatice.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus