Oferte locuri de munca top

Germania: Fiecare euro investit in educatie aduce beneficii

Germania investește prea puțin în educație și are prea mulți tineri adulți fără calificare profesională, arată un nou raport al OCDE. Fiecare euro investit în educație aduce beneficii, conform calculelor Institutului German pentru Economie (IW).

Germania își neglijează școlile, conform unui raport OCDE publicat astăzi: în 2021, 4,6% din produsul intern brut a fost alocat instituțiilor de învățământ, de la școli primare până la universități. Media OCDE a fost de 4,9%.

De asemenea, Germania cheltuie mai puțin pe fiecare elev din școlile primare și secundare decât țările vecine comparabile, cum ar fi Danemarca și Austria.

Elevii străini trebuie sprijiniți mai mult

O evaluare slabă, deoarece nevoile financiare au crescut recent. În special în sprijinirea copiilor cu un background de migrație, lipsesc miliarde de euro. Procentul copiilor cu origine migrațională în vârstă de 15 ani a crescut cu 13 puncte procentuale în ultimii zece ani, ajungând în 2022 la aproape 39%.

Părinții lor au adesea un nivel de educație mai scăzut, mulți dintre ei nu vorbesc germană acasă și au frecventat mai rar grădinița. Acest lucru îngreunează dobândirea competențelor de limbă și citire, abilități esențiale pentru succesul educațional, conform noului monitor educațional.

Situația este deosebit de critică în școlile în care majoritatea elevilor au un background migrațional.

Analizele IW ale datelor Pisa arată că mai mult de unul din trei tineri de 15 ani cu origine migrațională frecventa în 2022 o școală în care peste 75% dintre colegi aveau, de asemenea, origine migrațională. Aceste școli au mari dificultăți în a oferi sprijinul necesar. Consecința: copiii cu background migrațional rămân în urmă și nu ajung să obțină calificările necesare pentru formarea profesională.

Investițiile sunt rentabile

De aceea, sprijinul țintit este cheia pentru a combate inegalitățile în educație. Programul „Startchancen” al Ministerului Educației este o abordare bună: pe o perioadă de zece ani, se vor investi anual două miliarde de euro în aproximativ 10% din școlile cu cele mai mari provocări sociale.

Calculele IW arată că acești 20 de miliarde de euro vor aduce pe termen lung 56,3 miliarde de euro în bugetul de stat – prin venituri fiscale suplimentare și cheltuieli mai mici pentru asistență socială.

Efectul net pentru stat pe termen lung va fi de 36,3 miliarde de euro. Și ar fi posibil chiar mai mult: dacă programul ar fi extins la 40% din școli, cu un buget de 80 de miliarde de euro, mai mult de două treimi dintre elevii defavorizați ar putea beneficia de el – efectul net potențial pentru finanțele publice: peste 100 de miliarde de euro.

„Politica trebuie să acorde mai multă atenție educației copiilor. Investițiile mai mari se vor dovedi benefice pe termen lung – atât social, cât și economic”, spune Axel Plünnecke, expert în educație la IW. „În cele din urmă, copiii sunt cei care vor susține economia în viitor, vor modela societatea și vor asigura prosperitatea noastră”.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus