Oferte locuri de munca top

Zona euro: Activitatea din constructii a scazut semnificativ

Activitatea din sectorul construcțiilor din zona euro a scăzut semnificativ în august, în principal din cauza dificultăților continue din domeniul construcțiilor de locuințe, arată Neil Gerrard

Senior Editor, Construction Briefing.

Conform indicelui PMI (Hamburg Commercial Bank), sectorul a înregistrat un scor de 41,4, indicând o scădere a activității pentru a 28-a lună consecutiv. Segmentul locuințelor a avut cel mai mare declin, similar cu cel din aprilie 2020.

Constructiile comerciale au scăzut, dar construcțiile de inginerie civilă au înregistrat un declin mai redus.

Între timp, managerii de achiziții chestionați au raportat o scădere a comenzilor noi pentru a 29-a lună consecutivă. Ritmul de scădere a scăzut comparativ cu iulie, dar „a rămas substanțial”, potrivit sondajului.

Nivelurile de personal la firmele de construcții au scăzut pentru a 18-a lună consecutivă, într-un ritm puțin schimbat față de iulie. Reducerea generală a numărului de forță de muncă s-a concentrat pe Germania, unde scăderea a fost cea mai puternică din luna mai.

Termenele de livrare ale furnizorilor s-au scurtat în zona euro pentru a cincea lună consecutivă, ca urmare a cererii mai slabe de inputuri.

Furnizorii francezi au raportat cea mai marcantă îmbunătățire a performanței din decembrie 2017, în timp ce s-a înregistrat o îmbunătățire accentuată și în Germania. Furnizorii italieni au văzut timpii de livrare scurtați pentru prima dată din octombrie 2012.

Utilizarea subcontractanților din zona euro s-a contractat la cea mai mare rată din aprilie 2020, iar tarifele pe care le percep au crescut doar marginal, la cea mai slabă rată de până acum, în 2024.

Tariq Chaudhry, economist la Hamburg Commercial Bank, a declarat: „Criza din sectorul european al construcțiilor nu dă semne de atenuare. PMI HCOB a rămas stagnant în august la 41,4 puncte, indicând o contracție continuă. Performanța deosebit de slabă a celor mai mari economii din zona euro – Germania și Franța – cântărește foarte mult în calculul indicelui. În special sectorul locuințelor prezintă o tendință îngrijorătoare. ”

În condițiile în care sectorul construcțiilor rămâne lent, presiunea asupra Băncii Centrale Europene (BCE) este în creștere pentru a contracara prin reduceri ale dobânzii, mai ales că inflația din zona euro a ajuns la 2,2% față de anul trecut în august, apropiindu-se de rata țintă a BCE.

Creșterea prețurilor continuă să fie o problemă semnificativă pentru sectorul european al construcțiilor. În ciuda cererii slabe, costurile inputurilor sunt încă în creștere și chiar s-au accelerat în august. În timp ce costurile inputurilor în Germania au înregistrat o scădere ușoară, firmele de construcții din Franța și Italia au raportat costuri semnificativ mai mari, în mare parte atribuite creșterii prețurilor materiilor prime.

”Firmele europene de construcții privesc viitorul cu scepticism. Deși noile comenzi și volumele de achiziții au înregistrat o ușoară îmbunătățire față de luna precedentă, contracția acestor subindici rămâne pronunțată. Așteptările afacerilor pentru următoarele douăsprezece luni sunt profund negative, scăzând cu mult sub media istorică. În consecință, ocuparea forței de muncă în sector continuă să scadă”, arată analistul citat.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus