Oferte locuri de munca top

ING isi reduce prognozele privind cresterea economica a Romaniei

Deși consumul privat și investițiile au fost din nou factori pozitivi puternici pentru creșterea anuală de 0,8% în al doilea trimestru, economia României performează slab în ceea ce privește păstrarea beneficiilor unei activități economice interne puternice, fără a le risipi prin importuri, arată analiștii de la ING. Acest lucru afectează vizibil creșterea.

Ca urmare: ”Ne revizuim prognoza de creștere pentru 2024, de la 2,0% la 1,3%”, anunță ING.

Datele de astăzi pentru al doilea trimestru din 2024 reconfirmă surpriza negativă a primei estimări.

Creșterea anuală a consumului privat a crescut vizibil, fiind în mare parte în linie cu ceea ce indicau deja datele privind vânzările cu amănuntul.

Contribuția totală pozitivă a consumului la creștere a fost de 4,9 puncte procentuale din totalul de 0,8% al creșterii PIB.

În ceea ce privește creșterea investițiilor, acestea se mențin la un nivel robust, dar încetinesc, contribuind cu 1,4 puncte procentuale la creșterea PIB.

Dar iată partea negativă: exporturile nete au anulat cea mai mare parte a câștigurilor, scăzând cu 4,4 puncte procentuale.

Cererea internă puternică a impulsionat importurile, reducând creșterea cu 3,0 puncte procentuale, în timp ce cererea externă slabă a dus la o scădere de 1,4 puncte procentuale din cauza exporturilor.

Este clar că impulsul puternic al consumului privat și politica fiscală relaxată generează un stimulent care se răspândește în principal în afara economiei locale, în beneficiul partenerilor comerciali ai țării.

De asemenea, există un boom rapid al investițiilor, constând în mai multe proiecte de mare anvergură cu termene strânse, care se reflectă și în creșterea importurilor, deoarece oferta internă nu poate satisface cererea.

Mai mult, faptul că aproape toate câștigurile de anul trecut privind balanța comercială au fost pierdute ca urmare a reacției puternice a consumatorilor la creșterea salariilor arată că dezechilibrele structurale dintre cerere și ofertă ale României mai au mult până să se îmbunătățească.

Supraevaluarea leului, deși utilă în lupta împotriva inflației, afectează și situația comercială.

În primele șase luni ale anului, economia a avansat cu doar 0,7%.

Analiștii ING au revizuit proiecția de creștere a PIB-ului pentru 2024, de la 2,0% la 1,3%, ceea ce necesită totuși rate de creștere destul de robuste în următoarele două trimestre.

”Nu vedem loc pentru îmbunătățiri structurale majore nici în reducerea diseminării cererii interne puternice prin importuri, nici în creșterea cererii externe din partea principalilor parteneri comerciali”, spun analiștii.

Având în vedere toate acestea, șansele unei noi reduceri a ratei dobânzii de către BNR în trimestrul patru au crescut.

Totuși, deși creșterea slabă a PIB-ului poate fi un argument pentru o politică monetară mai puțin restrictivă, activitatea puternică de creditare impune prudență din partea factorilor de decizie, mai cred analiștii ING.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus